img

Vesti

Iz đačkih klupa pravac u svemir

img

Protekle nedelje rumsku STŠ ’’Milenko Brzak – Uča’’ su posetili i predavanje odrzali Dušan Radosavljević i Željko Kalem iz Komiteta za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada. Povod njihove posete bilo je učešće učenika i nastavnika škole na Nacionalnom raketnom takmičenju na kome su osvojili prvo mesto i time se plasirali na ’’Kontinentalno WCRC’’ takmičenje koje će biti odrzano u Italiji i na kome će predstavljati Srbiju. Ekipu učenika STŠ ’’Milenko Brzak – Uča’’ iz Rume čiji projekat nosi naziv ’’Apolo 404’’ predvodio je nastavnik Igor Tomić, a učenici koji su učestvovali u ovom takmičenju su Slavko Popović, Uroš Ercegovac, Aleksa Malbašić. Vukašin Krnić, Jovan Pavlović, Dušan Planinac, Jasmina Šivoljicki, Jovan Bozić, Uroš Knezević i Miloš Mladenović.

Na samom početku prisutne je pozdravila direktorka Vesna Ilić rekavši da joj je pripala velika čast da u školi na čijem je čelu ima pionire iz oblasti svemirskog inzenjerstva, i to ne samo pionire u Srbiji, nego svetske pionire. Direktorka Ilić je dodala i to da je ’’Apolo 404’’ samo jedan od projekata koji se realizuje u školi, te da zahvaljući znanju i entuzijazmu profesora, ali i učenika, škola nezaustavljivo ide napred, u korak sa evropskim i svetskim trendovima.

"Mi smo danas došli da nagradimo na neki način, odnosno dodatno motivišemo učenike STŠ ’’Milenko Brzak – Uča’’ i njihove nastavnike i proširimo njihova znanja iz oblasti raketnog modelarstva i inzenjeringa. S obzirom da je ovo nova oblast, ovi učenici su pokazali da su pioniri u raketnom inzenjerstvu i da će svojim primerom motivisati i druge učenike. Ovo je ogroman uspeh za Rumu i Srbiju, a oni su pokazali da postoji veliko interesovanje. Drugi uspeh je dugoročniji, odnosno, pitanje čime će se oni kasnije baviti. Ovo je interdisciplinarna stvar sa kojom su se oni upoznali i oni će se usmeravati u jednom od smerova, a to je višestruko značajno na nacionalnom nivou", rekao je Dušan Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa i dodao da su učenici STŠ ’’Milenko Brzak – Uča’’ iz Rume ’’na prvu loptu’’ shvatili o čemu se radi i zbog toga će im biti omogućeno da među prvima saznaju i otkriju sve novine u vezi sa raketnim inzenjerstvom, jer su Srbiji kao društvu i kao ekonomiji na prvom mestu potrebni inzenjeri.

Učenici i nastavnici su gotovo jednosatno peredavanje pazljivo slušali i još toliko proveli u razgovoru, postavljajući pitanja i kroz odgovore sagledavajući mogućnosti saradnje, te razmenjujući znanja došli do novih ideja.

"Biti svemiski inzenjer je mnogo više nego biti običan inzenjer, jer je potrebna velika širina u znanju i obrazovanju. Ovo je nova grana i ovi učenici su oni pravi pioniri koji treba da nastave ovo što smo mi u Komitetu za razvoj svemirskog programa započeli. Pred njima je svetla budućnost, jer je svemirski inzenjering novina koja obuhvata mnogo oblasti, koje su nepopularne u celom svetu jer su teške i nepoznate. Mi ovim našim predavanjima i takmičenjima skrećemo paznju Srbiji, Evropi i svetu na vas, jer smo mi prva zemlja koja je nakon pandemije učestvovala i ostvarila zavidne rezultate u oblasti svemirskog inzenjeringa. Ovo je uvod u prave satelite, koji nas u jednom momentu obrazovanja i očekuju", kazao je Radosavljević.

Da je velika čast, ali i odgovornost predvoditi mlade ljude zeljne znanja, istakao je profesor Igor Tomić i dodao:

"S obzirom da je takmičenje odrzano početkom aprila na aerodromu ‘’Veliki Radinci’’ predstavljalo prvu fazu Svetskog CanSat/Raketnog šampionata sam dolazak na Aerodrom i takmičenje sa svojim vršnjacima u potpuno drugom ambijentu i atmosferi, predstavljalo je neophodan dodatak procesu učenja i praktične izrade raketa, kako bi učenici bili spremniji za nastavak takmičenja u drugoj fazi, na Kontinentalnom nivou, u Italiji. U timu je bilo pet učenika i svako od njih je imao poseban zadatak. Tokom takmičenja timovi su morali da ispune dve misije. Prva misija je bila lansiranje rakete na vodu bez CanSat-a, dok je druga misija bila lansiranje rakete na čvrsto gorivo, ali sa CanSat-om. CanSat-u, nakon što se odvojio od rakete, morao je da se otvori padobran i tokom spuštanja na zemlju morao je da šalje telemetriju ka zemaljskoj stanici kojom su upravljali timovi."

Dok učenici uzbuđeno čekaju odlazak u Italiju i vredno se pripremaju sa svojim profesorima, mora se priznati da ni posmatrači nisu ravnodušni, iščekujući odlazak u svemir.

donor
donor
donor
donor