img

Вести

Kсиропотам и Маузер победници 48. ликовне колоније "Борковац"

img

Print

Плакета Миливоја Николајевића за најуспешнији рад са овогодишње колоније уручена је синоћ у Завичајном музеју Рума Петру Петровићу - Ксиропотаму из Суве Реке, који је заједно са својим колегом Александром Стојковићем Маузером из Београда, на згради у Орловићевој улици осликао најлепши мурал инспирисан стихом из поеме "Војводина" - Мирослава Мике Антића, што је и била тема 48. ликовне колоније.

Подсетимо, овогодишња колонија је другачија него све претходне, јер су радови трајно изложени у нашем граду, који је сада богатији за четири нова мурала.

Победнички дуо се одлучио за стих "Од паорске сам крви, псовки, радости и снова".

"Занимљиво осмишљена ликовна колонија, врло радо смо се одазвали позиву да будемо део традиције дуге скоро пет деценија. У почетку нисмо били сигурни шта да радимо, но, чињеница је да сваки део наше земље краси нека јединственост, а ова регија је тако живо описана у поеми Мике Антића, па на крају није било тешко урадити нешто добро. Наш рад је представио лепу девојку која на леђима носи своје претке, рад на земљи, тежак живот, тескобу, али и карактеристичан пркос и инат. Три дана смо радили мурал, упознали Руму, прелепи, мали град и многе дивне људе који у њему живе", казао је Петровић, уметник из јужне српске покрајине, чији надимак асоцира на његово родно место, јер Ксиропотам на грчком значи сува река.

Бројна публика је уживала не само у приказаним радовима, него и у свеукупној атмосфери изложбе, за шта су заслужни и тамбурашки састав "Тајна" и Мирослав Бата Нинковић који је казивао стихове Мике Антића.

Чланица стручног жирија Жења Антић, кћерка Мирослава Антића, се у име породице захвалила Завичајном музеју Рума и Општини Рума што су одабрали за тему 48. ликовне колоније "Борковац" осликавање стихова из поеме "Војводина".

Директорица Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић напомиње да је ова установа била истрајна да се овогодишња колонија одржи, те да је уметнички рад на отвореном, попут осликавања мурала, идеално решење у времену пандемије.

"Ова 48. колонија је другачија од свих претходних, радови су остали на улицама Руме и доступни су грађанима. Жири је напоменуо да су сви радови подједнако  квалитетни, заправо су нијансе одлучивале победника.  Имамо среће да познајемо Жењу Антић, прихватила је да дође у Руми  и кад је видела мурале, расплакала се и захвалила што смо изабрали ту тему. Одмах је рекла да је њен тата жив да би му се много свидео победнички мурал", казала је директорица Коњевић.

Изложба је отворена до краја децембра, а грађани уживо могу погледати мурале у Орловићевој улици број 8.
donor
donor
donor
donor