img

Вести

Свечана Скупштина - Уручена признања заслужним суграђанима

img

Print

Без обзира на годину коју је обележила корона, годину у којој је првенствени циљ био заштита здравља и живота грађана, Општина Рума није успоравала развој, а све са циљем да будемо уређеније друштво са бољом перспективом,заједница која ће омогућити младим људима да остану у својој земљи, овде у Руми, у Срему, у Србији. Да то у коначници буде главна мера заједничког рада, поручено је са данашње свечане седнице Скупштине Општине Рума која је уприличена поводом 24. новембра - Дана Општине, који се празнује у знак сећања на 24. новембар 1918. када је у нашем граду др Жарко Миладиновић одржао народни збор на којем је донета одлука о присаједињењу Срема Краљевини Србији.

Уз присуство челних људи локалне самоуправе, бројних званица, одборника и већника, уз поштовање превентивних мера, на свечаној седници СО Рума сумирани су резултати рада у последњих годину дана, а заслужним појединцима и организацијама уручена су општинска признања.

-Одговорност према прецима и према потомцима најбоље ћемо показати развијајући нашу општину и обликујући њене локалне институције по узору на успешне и напредне локалне заједнице, изјавио је председник СО Рума Стеван Ковачевић отворивши званични програм прославе Дана Општине.

"Данас ћемо показати колико смо нашу заједницу учинили лепшом, бољом и просперитетнијом између два празника, представићемо достигнућа којима можемо да се похвалимо. Достигнућа су нешто чиме треба да се поносе сви добронамерни грађани општине Рума, јер су сви они били део сваког успешног подухвата. И ти резултати припадају свима вама, уважени одборници, већници, али и свим грађанима румске општине. И нико нема право да вам тај успех одузме, присвоји или оспори. И само тако на те успехе имамо право да гледамо, али морамо се подједнако трудити да их већ у наредним годинама још унапредимо, умножимо и увећамо. Управо онако како свакодневно лествицу успеха подиже и наше развојне капацитете покрећу челни људи наше државе предвођени председником Вучићем и његовом неисцрпном енергијом", рекао је Ковачевић нагласивши да је на нама свима подједнако, без обзира на политичке и сваке друге различитости, да ту свест о одговорности за заједницу негујемо, јер ће нас само та свест учинити достојним предака и умилним  потомцима.

"Та свест о одговорности, како пред прошлошћу тако и будућношћу, мора бити основни покретач сваке наше акције. То никада не смемо заборавити поштоване одборнице и одборници , као сви остали учесници у процесу одлучивања и дозволите ми да са овим подсећањем и молбом завршим ово празнично обраћање уз жеље за добро здравље свима вама", истакао је Ковачевић.

На данашњој свечаности емитован је и промо филм "Рума између два празника 24.11.2020-24.11.2021." који је пружио осврт на све важне општинске пројекте који су реализовани.

 

Председник Општине Рума Слађан Манчић уручио је признања овогодишњим заслужним грађанима и организацијама, претходно се осврнувши на једногодишњи период за нама речима да Рума и даље иде крупним корацима напред и из дана у дан се гради, инфраструктурно опрема и побољшава услове и квалитет живота свих наших грађана.

"Наставићемо и у наредном периоду да се исто овако, са истим интензитетом боримо за наш град и нашу општину. То је политика СНС-а, све оно што је Српска напредна странка са својим председником и Владом РС урадила или ради на територији Србије, ми само пресликавамо и спроводимо на територији наше општине и то даје резултате који више нису невидљиви. За овакве филмове, а ми смо их уназад 8 година урадили много, треба доста рада и доста напора. Захваљујем се Општинској управи, свим људима који су на неки начин допринели свему овоме, захваљујем члановима Већа, одборницима, члановима МЗ и самим грађанима. Сви треба себе да препознају у овом филму, боримо се сви за исту ствар, а то је за бољи живот нас и наше деце", казао је Манчић.

Када су у питању награде, Румска повеља је уручена докторки Емилији Освалд из румског Дома здравља, за сав несебичан ангажман у борби против пандемије вируса Covid-19.

Због друштвено одговорног рада, али и помоћи и афирмацији Општине Рума, кроз дуги низ година, захвалницу ће на Дан Општине добити Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ.

Захвалнице, уз новчану награду од 30.000 динара, добило је  пет студената који су се истакли изузетним резултатима у области високог образовања: Милица Вујић, Деана Јерковић, Жарко Благојевић, Драган Милошевић, Обрад Срећо), пет волонтера румског Црвеног крста: Зорана Лазаревић, Немања Гајић, Дејан Павловић, Јелена Жарковић, Ана Цицовић и успешни млади спортиста Стефан Зубовић, репрезентативац Србије у џудоу за остварене резултате на међународној сцени у 2021. години.

У име награђених окупљенима се обратила др Емилија Освалд.

"Лично сам веома почаствована, могу рећи и ганута, гестом Општине. Ову награду делим са свим колегама који су надљудске своје снаге, капацитете уложили да колико-толико имамо једну ситуацију под контролом у оквиру ковид19 инфекције. У нади да ћемо већ следећу славу дочекати у здрављу захваљујем се свима, а превасходно локалној самоуправи која је увек имала разумевања за све наше потребе и да све наше горуће проблеме реши у најкраћем могућем року", напоменула је др Освалд.

Честитке поводом важног празника за нашу општину стигле су и из Берзенбрика, братског града из Немачке. Њихова делагација није присуствовала због објективних разлога данашњој свечаности те је прочитано писмо градоначелника Михаела Вернкеа у коме се наводи да је нам је корона показала на многим нивоима како брзо линије поделе могу бити исцртане и границе поново успостављене. То може бити епидемиолошки разумно, али нас дугорочно не би требало спречити да наставимо пут који смо одабрали да бисмо уприличили наш сусрет и дугорочно промовисали пријатељство међу европским народима, пише Вернке, најавивши посету Руми.

Свечаност одржану у Културном центру "Брана Црнчевић музички и фолклорно је употпунио АНИП "Бранко Радичевић", као и увек богато награђен аплаузима публике.
donor
donor
donor
donor