img

Вести

Одржана XVI седница Скупштине Општине Рума

img

Print

Одборници Скупштине Општине Рума изгласали су на данашњој седници Извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период 01.01-30.09.2021. године.

Приходи и примања буџета општине Рума за првих девет месеци текуће године остварени су у укупном износу од 1.482.407.253,41 динара, што је 69,46% у односу на планиране приходе у 2021. години.

Начелник Општинске управе Општине Рума, Душан Љубишић је на седници рекао да анализа буџета, нарочито приходне стране везане за порезе на зараде, порезе на имовину итд. може много да каже везано за економску ситуацију на територији румске општине.

"Ми у односу на прошлу годину, а увек волимо да радимо та поређења, имамо већи прилив по основу пореза на зараду у износу од 189 милиона динара што заиста није мало, то јесте последица повећања плата како у јавном тако и у приватном сектору, наравно и новог запошљавања и то је најдрагоценији буџетски приход јер то је практично реална вредност која се ствара, а која нама после омогућава да спроводимо и програме бесплатног вртића и програме бесплатних уџбеника. Такође, порез на имовину - с обзиром да смо у Срему локална самоуправа која има најниже пореске стопе, нисмо их мењали 7 година, чињеница да је приход по основу пореза на имовину 57 милиона виши у односу на првих 9 месеци прошле године такође охрабрује. Разлог томе је пре свега проширење пореске базе, добар рад Одељења за локалне јавне приходе и наравно станоградња која је у великом налету на територији наше општине", изјавио је начелник Љубишић.

Пројекти који ће бити завршени у наредној години су вртић Коцкица 2 и Дом војске.

"Оно што радује јесте став локалне самоуправе, а и став који се логично намеће да у Дом војске преселимо Градску библиотеку и мислим да ћемо већ после 1. марта одрадити припреме и све оно што је неопходно да Градска библиотека буде пребачена у Дом војске. Библиотека је установа која послује у објекту који не одговара њиховим потребама, а практично оно што имамо у Дому војске, већ се назире како ће распоред просторија изгледати после реконструкције, јесте нешто што може да се искористи на прави начин. На људима је из Библиотеке, директору и његовим сарадницима, да осмисле како да тај простор најбоље могуће искористе", додао је начелник Љубишић.

На седници је донета Одлука о додели јавних признања и награда у 2021. години. Румска повеља ће бити додељена докторки Емилији Освалд из румског Дома здравља.

Због друштвено одговорног рада, али и помоћи и афирмацији Општине Рума, кроз дуги низ година, захвалницу ће на Дан Општине добити Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ.

"Ми ћемо и ове године поводом Дана општине доделити румску повељу. Одлуком СО Рума носилац повеље за 2021. годину биће др Емилија Освалд, здравствени радник ангажован у нашем Дому здравља који је са својим тимом поднео највећи терет борбе против пандемије ковида 19, али смо такође донели одлуку да захвалницу уручимо и ГИЗ-у за допринос који је та агенција дала остварењем развојних пројеката Општине Рума и оно што јесте новина је да ћемо доделити још десетак захвалница и новчаних награда истакнутим појединцима у различитим областима. То су пре свега успешни студенти, то су волонтери Црвеног крста и успешни спортискти који су током 2021. године остварили резултате којима могу да се поносе они појединачно, али и ми као њихова локална заједница која управо од њих очекује да буду носиоци развоја у периоду који долази", рекао је председник СО Рума, Стеван Ковачевић.

Захвалнице, уз новчану награду од 30.000 динара, добиће пет студената који су се истакли изузетним резултатима у области високог образовања (Милица Вујић, Деана Јерковић, Жарко Благојевић, Драган Милошевић, Обрад Срећо), пет волонтера румског Црвеног крста (Зорана Лазаревић, Немања Гајић, Дејан Павловић, Јелена Жарковић, Ана Цицовић) и успешни млади спортиста Стефан Зубовић, репрезентативац Србије у џудоу за остварене резултате на међународној сцени у 2021. години.

Признања ће се уручити награђенима на свечаној седници 24. новембра.

На данашњем заседању је изгласан и Предлог Годишњег Програма заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији Општине Рума за 2021. годину

У оквиру тачке избори и именовања нови в.д. мандати су поверени Катарини Филиповић - Културни Центар "Брана Црнчевић" и Браниславу Павићу - Установа за пружање услуга социјалне заштите "Солидарност".
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Конкурси за пројекте
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor