img

Вести

Нова књига Баздуља у издању наше Градске библиотеке

img

Print

У издању Градске библиотеке Атанасије Стојковић'' вечерас је читалачкој публици у Руми представљена нова књига познатог писца, новинара и преводиоца Мухарема БаздуљаЈужњачка утеха.

Реч је о књизи која је тематски подељена  на три дела. У првом су есеји који се тичу књижевности, у другом чланци о фудбалу, док се у трећем делу налазе текстови на филмске теме.

Сарадња успостављена током овогодишњих мајских „Дана словенске писмености и културе“ интензивирана је, па се тако врло брзо родила идеја да у склопу издавачке делатности Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ објави књигу Баздуља.

„Како сам и раније правио неке збирке изабраних текстова  на разне теме, од политике до културе, учинило ми се да имам још један блок  текстова који  могу да у збиру саставе једну књигу и она је наменски направљена у том смислу“, напоменуо је Мухарем Баздуљ, приликом уводног обраћања публици.

„Јужњачка утеха је наслов једног мог текста који се бави једним филмом Квентина Тарантина, иако је Јужњачка пруга заправо Хилов филм. Кад правите збирку текстова, или збирку прича, имате два начина да дате наслов, да узмете један текст који на неки начин својим насловом може да буде симбол целе књиге, или да дате неки наслов који нема везе ни са једним специфичним насловом у књизи. Ја сам узео први концепт, звучан је наслов и мислим да може да покрива дијапазон текстова, те да се асоцијативно може тицати и књижевности и филма и спорта“, казао је Баздуљ, оценивши да на основу досадашњег искуства верује да постоје услови да у будућности буде нових облика сарадње румском библиотеком, али да је и ово само по себи значајно и драгоцено.

Директор Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ Дамир Васиљевић Тоскић је нагласио да је за ову градску институцију културе велика част и изузетна привилегија сарађивати са једним од наших најбољих писаца.

„Ово је сјајан почетак сарадње и надам се да ћемо у перспективи имати још оваквих догађаја и добрих књига и еминентних личности које ће нам посветити пажњу и мудре мисли, свима ће нам то значити. После представљања књиге Румљанима идемо и у Нови Сад, а сходно ситуацији имамо идеју да посетимо Стару Пазову, Инђију, Београд, чак и библиотеке у окружењу, преко границе“, рекао је Васиљевић Тоскић.

У књизи „Јужњачка утеха“ текстови из првог дела књиге објављени су у загребачкој Просвјети и у београдском Недељнику. Текстови у другом и трећем поглављу објављени су у недељнику Време и представљају оно што се није нашло  између корица књиге Мухарема Баздуља С времена на вријеме“. Сабрани између корица најновијег издања Градске библиотеке „Атанасије Стојковић'' ови текстови  ће сасвим сигурно поново побудити пажњу читалаца и представљати  један од сјајнијих бисера у издавачкој колекцији Градске библиотеке. 
donor
donor
donor
donor