img

Вести

ГИЗ уручио захвалницу Општини Рума

img

Print

Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) уручила је данас захвалницу Руми за изузетне напоре у борби против COVID 19 пандемије и посвећености развоју услуга социјалне заштите за осетљиве групе.

Захвалницу Слађану Манчићу, председнику Општине Рума, уручио је у име ГИЗ-а, Александар Прица, председник УО Асоцијације Дуга, и том приликом нагласио да је Руми одато признање након што је урађен читав низ различитих анализа када је у питању ковид пандемија, када је у питању рад кризних штабова, организација цивилног друштва, али такође и институција.

ГИЗ и Општина Рума имају дугогодишњу, доста добру и квалитетну сарадњу, која је интензивирана у времену ковид кризе, рекао је председник Манчић.

"Од самог почетка су нам помагали у изради плана имплементације социјалне заштите, видљивости пројеката, али су нам пружили и несебичну материјалну помоћ у оном моменту када је помоћ нама и нашим грађанима била најпотребнија. Та помоћ се у првом таласу ковида огледала у заштитној опреми, добили смо 5.000 заштитних рукавица, 5.000 заштитних маски, онда када маски није било. ГИЗ нам је донирао и бесконтактне топломере, визире, 500 литара дезинфекционог средства такође у моменту када тога није било. Помогали су нам и да унапредимо квалитет пружања услуга социјалне заштите, па је тако ГИЗ за геронтодомаћице или неговатељице донирао пет електричних бициклова. Ту је много рачунарске опреме и других ствари. Од 2016. до 2018. смо заједно радили на управљању пољопривредним земљиштем и тако даље, те ја једино што могу да кажем то је једно велико хвала овој организацији Владе Немачке, хвала господину Маркусу Мајеру и Александру који је био та стална веза између нашег Одељења за локални економски развој и наших социјалних установа са организацијом ГИЗ", казао је председник Манчић.

Све анализе су показале да је град Рума показао иновативност и креативност и могу да кажем јако добро снашао у борби против саме пандемије што резултати и анализе говоре, оценио је Александар Прица.

"Мислим да као друштво последњих 15-20 година можда чак и више истичемо само оно што смо лоше урадили и углавном и у нашим медијима на јавној сцени можемо видети оно што је нека институција, град или општина лоше урадила. Дошло је време да мењамо тај курс и да истичемо оне примере добре праксе. Снимили смо 20 успешних прича са територије 15 јединица локалних самоуправа са којима сарађујемо, између осталог са територије Руме и могу да кажем да имамо много невидљивих хероја.  Наши невидљиви хероји јесу и у институцијама, али и такође у организацијама цивилног друштва. Имате сјајан Црвени крст у Руми, сјајне волонтере и волонтерке организације цивилног друштва и то све треба напоменути. Ти волонтери и волонтерке су у периоду ковид пандемије, када им није била обавеза да изађу, да ризикују свој живот, да ризикују живот своје породице због човекољубља, излазили и помагали онима којима је помоћ била потребна. Баш због тога смо између осталог радили и на психосоцијалној подршци, прво на едукацији професионалаца који пружају психосоцијалну подршку, а потом и на психосоцијалној подршци баш за те особе из услужних делатности како система социјалне заштите, али тако волонтера и волонтерки и активиста и активисткиња", изјавио је Прица.
donor
donor
donor
donor