img

Вести

Дан ослобођења Руме у Првом светском рату

img

Print

Данас се навршава 103 године од ослобођења Руме у Првом светском рату. Представници Општине Рума, општинског СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида и грађани наше општине положили су данас тим поводом венце на спомен комплекс Српског војничког гробља у Руми, док је свештвенство Српске православне цркве у Руми служило молебан.

Победа у Првом светском рату је изузетно значајна, истакла је Александра Ћирић заменица председника Општине Рума, јер је подразумевала и остварење вековног сна српског народа на овим просторима, да се уједини са матицом Србијом.

Убрзо након ослобођења Руме, 24. новембра одржан је велики народни збор на коме је донета одлука да се Срем присаједини својој матици Краљевини Србији. У Првом светском  рату се српски народ истакао великом храброшћу и јунаштвом што је остало добро упамћено у читавом свету. Нажалост уз храброст су следили и велики губици. Србија је  у том рату изгубила  једну трећину становништва. Зато ми данас са поносом говоримо о овим значајним датумима и чувамо од заборава јунаштво и храброст наших славних предака, нека им је вечна слава“, рекла је Александра Ћирић.

Председник СУБНОР-а Томислав Милић је подсетио окупљене грађане да на хронологију самог ослобођења града, на херојство српске војске и реакције румског становништва .

„6.новембра 1918. град је ослободио један батаљон српске војске под командом мајора  Љубомира Максимовића. Долазак српске ослободилачке војске  поздравили су румски грађани са одушевљењем, а поздравни говор одржао је др Жарко Миладиновић. Хероји могу да умру два пута. Први пут када се физички оконча њихов живот, а други пут када их заборавимо. Ми смо данас овде да укажемо дужно поштовање и захвалност храбрим борцима ослободиоца нашег града и земље и нећемо дозволити да се они и њихова јуначка, слободарска дела икада забораве“, поручио је Милић.
donor
donor
donor
donor