img

Вести

Уручена обећана помоћ пољопривредницима и у Кленку

img

Print

Министарство пољопривреде, уз посредство Општине Рума, уручило је данас помоћ пољопривредницима у Кленку, чији су атари били погођени великим невременом у јуну ове године.

Реч је о идентичној акцији помоћи у виду донације вештачког ђубрива, какву су недавно добили и земљорадници који нису осигурали своје усеве у Доњим Петровцима, погођени истом јунском непогодом.

За разлику од Доњих Петроваца где су под ударом леда махом страдали пшеница и куруруз, у кленачким атарима највећи материјални губици су причињени на бостану и на засадима воћа.

Председник Општине Рума Слађан Манчић подсетио је да је ресорни министар Бранислав Недимовић, одмах сутрадан посетио погођена подручја и обећао помоћ пољопривредницима, те да је своје обећање одржао уједно показавши одговоран однос државе према грађанима.

Невреме је у Кленку погодило највише оранице у потесу Селиште, Грабовачки пут и један део к.о. Шицаре.  26 пољопривредника је на списку за помоћ, шлепер од око 25 тона је стигао расподела помоћи је у току. Видим да су људи задовољни, ево неко од сељака рече да је помоћ стигла у право време. Још једном захваљујемо министру, али подвлачим да држава показује озбиљност и жељу да свакоме помогне па и пољопривреднику који на своју неодговорност или немарност, у смислу не осигуравања својих усева, претрпи штету“, казао је председник Манчић, нагласивши да локална самоуправа издваја 10 милиона динара за субвенционисање осигурања.

„Ми дајемо субвенције, ево 10 милиона динара ћемо потрошити да ми сносимо трошкове осигурања. Међутим, апелујемо на све пољопривреднике, без обзира на културу коју сеју, људи осигурајте усеве! Једноставно само је то начин где колико-толико можете бити на прави начин обештећени. Ово јесте помоћ, али свакако да ово није довољно да надокнади оно што су изгубили, али ако се осигурају велика је вероватноћа када стручни људи изађу на терен, у зависности од висине премије на који су осигурали усеве, да их обештете онолико колико је реално било штете на терену“, истакао је Манчић.

Пољопривредници у Кленку истичу да је обећање испуњено у прави час, те да је помоћ стиглa у време када почиње јесења сетва.

„Штету сам претрпео на бостану, негде јутро и по бостана и 65 ари вишања. Штета је била велика. По доласку председника општине Манчића и министра Недимовића имали смо обећање да ће то бити надокнађено на било који начин, нешто мало да се помогне. Сви су били скептични да од тога неће бити ништа, као што видите ево то је стигло, обећање је испуњено, у право време је стигло, време када почиње јесења сетва, тако да сви могу да искористе то максимално и на време“, изјавио је Милан Кулачин, пољопривредник из Кленка.
donor
donor
donor
donor