img

Вести

Одржан 57. Фестивал музичких друштава Војводине

img

Print

Престоница војвођанског фолклорног стваралаштва -Рума, угостила је јуче, у Културном центру "Брана Црнчевић" фолклорне ансамбле из северне српске покрајине. На 57. Фестивалу музичких друштава Војводине уместо планираних 14 наступило је девет ансамбала, али су организатори успели у намери да у и тешким временима одрже фестивалски континуитет.

Овогодишњи фестивал је имао ревијални карактер, а наступили су АНИП „Бранко Радичевић“ Рума, ОКУД „Свети Сава“ Нова Пазова, Дом културе Сивац, Женка певачка група КУД „Соко“ Инђија, АКУД „Соња Маринковић“ Нови Сад, КУД „Станко Пауновић Вељко“ Панчево, КУД „Виноградар“ Лединци и СКЦ „Вук Стефановић Караџић“ Бачка Топола.

"Рума је престоница војвођанског фолклорног стваралаштва била и остала. Трудили смо да организујемо овогодишњи фестивал јер су се наши ансамбли зажелели румске сцене и сцене уопште, јер је ова ситуација страшно негативно утицала на аматерски покрет. По сваку цену смо хтели да га организујемо, да одржимо неки континуитет, тако да је овај фестивал искључиво фестивал континуитета и без неке велике селекције и оног уобичајеног напона који се ствара у такмичарском циклусу", рекао је Сава Мучибабић, секретар Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине и нагласио да смотре и фестивали врло позитивно утичу на развој фолклорног стваралаштва.

"Последњих година жири је имао велики проблем, јер је достигнут један висок квалитет и то је тековина ове смотре и овог фестивала у Руми", закључио је Мучибабић.

Фестивал традиционално организују Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар „Брана Црнчевић“ Рума. Покровитељи фестовала су Општина Рума и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.
donor
donor
donor
donor