img

Вести

Министар Недимовић у Жарковцу разговарао са пољопривредницима

img

Print

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас пољопривредно газдинство Радека у Жарковцу. Министар Недимовић је заједно са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомиром Божићем и председником Општине Рума Слађаном Манчићем одржао састанак са румским пољопривредницима на коме је саслушао њихове предлоге, сугестије и изложио планове Министарства, анализирајући стање на светском тржишту.

"Оно што нас чека и што је најважније за месец испред нас су јесења и пролећна сетва. Ми увелико правимо математике како ћемо то да одрадимо, што се тиче јесење нема никаквих проблема, а што се тиче пролећне ово са гасом на светском тржишту прави проблем зато што један део азотног ђубрива купујемо преко. Тражимо решење како да нађемо најлакши начин и што јефтиније купимо азотно ђубриво и да имамо за пролеће. Направили смо и Радну групу која се тим питањем бави. Што се тиче вештачког ђубрива ту смо обезбедили комплетно 100 одсто наших потребних потенцијала, што се тиче семенске робе биће све у реду. Можемо да се надамо још једној квалитетној години уз систем за наводњавање који смо развијали у овој и претходној години", изјавио је министар Недимовић, нагласивши да су цене ратарских култура на историјском максимуму.

"Ја нисам могао да верујем када сам јуче гледао берзу колика је цена кукуруза у овом тренутку, да је то неко причао пре пар месеци нико му не би веровао. Са друге стране имали смо реалан проблем ове године нарочито са продајом кукуруза, имали смо умањен принос због суше, просек дефинитивно у Србији ће бити између 6,2 и 6,3 тоне по хектару када погледамо цео простор Србије. У новцу ће то бити много више новца него прошле године која је била рекордна", казао је Недимовић и констатовао да цена хране више никада неће бити тако јефтина као пре короне.

"Пре свега мислим на житарице, мислим да ће ово бити тренд који ће да се настави и то говоре сва истраживања на нивоу читаве планете", закључио је Недимовић.

Пољопривредно газдинство Радека обрађује око 130 хектара земљишта, махом се сеје пшеница, кукуруз, соја и сунцокрет. Домаћин Бранислав Радека истиче да је висока цена житарица надоместила нешто мањи принос.

"Јесења сетва је у току, нешто смо засејали, нешто нам предстоји. Желео бих да се захвалим господину министру Недимовићу, покрајинском секретару Божићу и локалној самоуправи, господину Манчићу, што свако на свој начин даје допринос да се пољопривреда развија. Ми све наше усеве осигуравамо, другачије не може, велики је ризик гледати само у небо. Представљене су нам и субвенције и покрајинске и републичке, тако да верујем да ћемо у будућности и тај вид подстицаја искористити", казао је Бранислав Радека.

Председник Општине Рума Слађан Манчић наглашава да се локална самоуправа максимално труди да и изађе у сусрет пољопривредницима, да и са вишим нивоима власти суфинансира уређење атарских путева и уређење каналске мреже, те да самостално финансира осигурање усева, износ је дуплиран, па је тако 10 милиона издвојено за ту намену ове године. Ту су и бесплатно узорковање земљишта, субвенција камата на краткоричним кредитима и сличне општинске мере подршке. Председник Манчић се захвалио на подршци министру Недимовићу подсетивши да је јуче помоћ, у виду вештачког ђубрива, стигла у Доње Петровце за 46 пољопривредника, чији су усеви погођени јунским невременом.

"Пољопривреда је најјача грана привреде у нашој земљи и видите и по акцијама које спроводе министар Недимовић и господин Божић, из дана у дан се обилазе села и оваква пољопривредна газдинстава где се у директном разговору са пољопривредницима сагледавају њихови проблеми и са друге стране каже се тим пољопривредницима шта је то што држава нуди, маса њих користи све субвенције и подстицаје, а морамо признати да држава у овом моменту улаже у пољопривреду као никада до сада, а са друге стране и цене пољопривредних производа су ове године, али и претходних година на историјском максимуму", оценио је председник Манчић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић казао је да ће већ почетком 2022. године бити отворен нови пакет покрајинских субвенција, те да ће посебна средства бити издвојена за подршку сточарима.

"Цена хране расте и на тај начин доводи у незавидну позицију наше сточаре, стога ћемо предузети конкретне мере. Желим да позовем и домаћина, господина Радеку, с обзиром да у претходном периоду није користио средства покрајинског секретаријата за пољопривреду, да већ крајем јануара када изађу први конкурси аплицира и оствари субвенције за оне намене које су њему неопходне. Ми иначе имамо одличну сарадњу са Румом и ове године смо заједнички финансирали уређење атарске мреже путева. Тај посао је мислим већ приведен крају, а ми смо за ту намену Општини Рума додели 20 милиона динара. Поред атарских путева, ради се и на уређењу каналске мреже где је за одводњавање опредељено ка Општини Рума седам милиона динара. Дакле, морамо заједнички уложити напоре да обезбедимо пољопривредницима услове да несметано обављају свој посао, верујем да је свима јасно да је држава стала иза њих ", поручио је Божић.
donor
donor
donor
donor