img

Вести

Румске Краљице се представиле у Тополи

img

Print

Протеклог викенда одржана је 58. Опленачка берба у Тополи. У оквиру ове манифестције одржани су 10. сусрети младих певачких група Србије и етномузиколошка радионица за традиционално певање под називом „Учење народних песама у институцијама и ван њих“. Модератор радионице била је др Јелена Јовановић, етномузиколог.

У оквиру радионице и сусрета учествовале су румске Kраљице, чланице Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“ Рума. Поред нашег ансамбла учествовале су чланице KУД „Опленац“ Топола, женска певачка група „Црнућанка“ и певачи Милољуб Шаковић и Радован Јанковић који су презентовали традиционално певање „из вика“.

Гост предавач на радионици био је и др Димитрије Големовић, етномузиколог, који је говорио о певању „из вика“ и значају неговања традиционалне музике и песме.

Поред представљања краљичких песама на радионици, које су изводиле румске Kраљице, Петар Поповић, шеф АНИП-а, је презентовао своје истраживање везано за овај обичај и његово поновно враћање у народ, где му је и место.

Радионица је спојила различита искуства руководилаца певачких група што је и био циљ. Размена искустава у раду помоћи ће свим учесницима у даљем раду и заједничком циљу, који је заштита и очување традиционале музике Србије.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Конкурси за пројекте
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor