img

Вести

Почела вакцинација против сезонског грипа у Дому здравља

img

Print

Током претходне недеље Дому здравља „Рума је дистрибуирано 1000 доза TorVaxFlu вакцине против сезонског грипа.

TorVaxFlu вакцина се може применити за вакцинацију особа старости од 18 до 65 година.

Током недеље очекујемо испоруку четворовалентне вакцине, тако да ће и особе старости 65 година и више, према приоритетима моћи да се вакцинишу у наредном периоду.

Данас почиње вакцинација у Дому здравља „Рума“, а сутра и прекосутра ће бити испоручене и у сеоске амбуланте.

У категорије лица у посебном ризику, за чију вакцинацију се наведена вакцина може применити спадају: труднице, особе са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са BMI> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом (укључујући особе са HIV/AIDS, особе са функционалном или анатомском аспленијом), лица са извршеним пресађивањем ткива и органа/припреме за пресађивање и друго; као и лица смештена и запослена у социјално-здравственим установама према епидемиолошким индикацијама. TorVaxFlu вакцина може се применити и за препоручену имунизацију особа старости од 18 до 65 година, за које није предвиђена обавезна имунизaција, уз претходно потписивање обрасца сагласности за спровођење препоручене имунизације на обрасцу број 3 Правилника о имунизацији и начину заштите лековима. Имунизација се спроводи давањем једнe дозe вакцине (0,5мл), која се апликује интрамускуларно. Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против COVID19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете. Вакицинацију против сезонског грипа треба организовати уз поштовање свих мера за превенцију ширења COVID-19 (одржавање физичке дистанце, ношење заштитних маски, по могућству обезбеђивање једносмерног протока пацијената на вакциналном пункту).

За потребе вакцинације пацијенти се јављају свом изабраном лекару (за одрасле, педијатру или гинекологу) ради заказивања термина.
donor
donor
donor
donor