img

Вести

Подељени бесплатни уџбеници основним школама у Општини Рума

img

Print

Пројекат који Општина Рума већ другу годину заредом спроводи је подела бесплатних уџбеника за све ученике основних школа на територији румске општине. У току јучерашњег и данашњег дана извршена је дистрибуција свих уџбеника по основним школама. Председник Општине Рума, Слађан Манчић, обишао је данас Основну школу "Милош Црњански" у Хртковицима.

"Прошли смо већину школског комплекса у ОШ "Милош Црњански" у Хртковцима и оно што могу да приметим је да директор на прави начин брине о школи и о школским објектима. Ми смо у претходних месец дана овде за реконструкцију издвојили готово 2,750 милиона динара са ПДВ-ом. Замењена је столарија на малој школи, урађена фасада и изолација, затим трпезарија и менза реновиране у смислу нових плочица, итд. Види се једно домаћински газдовање у овој школи и свакако да је то прво што желим да кажем и честитам директору", истакао је Манчић.

Ове године је за уџбенике издвојено 21 милион динара, дупло мање него прошле године, али је председник истакао да ће локална самоуправа издвојити колико год треба новца, само да деце буде више.

"Оно што је евидентно је да овде има нешто више од 200 ученика и да је наша жеља и молба да тај број расте. Хртковци су велико село, некада је тај број био дупло већи. Оно што је битно је да је наше обећање родитељима, када се ближи тај 1. септембар у смислу обезбеђивања бесплатних уџбеника, испуњено. С обзиром на то да четврти и осми разред ове године иде по новом плану и програму купљени су нови комплети, сви остали уџбеници су допуњени у оној фази у којој је то било потребно, а све радне свеске и вежбанке и све оно што је било за једнократну употребу у току претходне године такође је купљено, тако да што се нас тиче и што се услова у овој школи тиче школска година може да почне без икаквих проблема", изјавио је Манчић.

Бобана Малетић, шефица Одељења за друштвене делатности Општине Рума је рекла да је процедура јавних набавки књига вишемесечни, комплексан посао.

"Поносни смо као општина на овај подухват и имамо пуно позива из суседних општина како смо то урадили - само труд, напор и добра сарадња. Морам са поносом да истакнем - друга година заредом једина смо општина, сами смо радили, велике похвале за службу јавних набавки. Такође, сарадња са свим директорима основних школа је била на завидном нивоу. Ове године је такође комплексна јавна набавка, можда за коју нијансу тежа пошто се један одређени број књига наслеђивао, а сви наставни листови су набављени комплетно нови, као и остатак књига за децу која по критеријумима Министарства просвете добијају књиге као социјално угорожени. Те деце нема пуно, на целокупан број основаца, 3.636 основаца, око 600 деце, дакле 18 одсто добија књиге преко Министарства, али не све комплет, тако да смо и те предмете које не добијају и тај недостатак, како прошле године тако и ове, надоместили.

Хтела бих да истакнем да имамо већи број првака. Лепа вест је да имамо 481 првака, док их је прошле године било 456 првака", изјавила је Бобана Малетић.

Имамо 20 првака, а укупно преко 200 ђака, спремно дочекујемо нову школску годину, рекао је Небојша Јовичић, директор ОШ „Милош Црњански“ Хртковци.

"Уџбеници су обезбеђени и то је велико растерећење за родитеље и кућни буџет тако да им само остаје да купе школски прибор. Почињемо да радимо по првпм моделу, од три која постоје ове године. То значи да ће нам часови трајати 45 минута, да крећу са регуларном наставом и непосредним радом и ја се надам да ће тај модел што дуже трајати, ако буде промена ми смо спремни и за друга два модела. Током лета смо урадили столарију на згради два, урађена је изолација и фасада, то су веома значајни радови за нашу школу, посебно због енергетске ефикасности објеката, али и безбедности деце. Учионице су сада светлије, урадили смо и 100 квадрата керамичких плочица и санитарни чвор у трпезарији тако да ће ове године деца имати много боље услове за рад у школи", изјавио је Јовичић.
donor
donor
donor
donor