img

Вести

Штаб за ванредне ситуације - Почетак школске године кроз непосредан рад, септембарски вашар неће бити одржан

img

Print

Данас у Градској кући у Руми одржана је 6. седница Штаба за ванредне ситуације Општине Рума. Дана 25. августа 2021. године је проглашена ванредна ситуација на територији румске општине, а анализирајући епидемиолошку ситуацију до данашњег дана, на седници је констатовано да се из дана у дан ситуација погоршава у смислу да број позитивних на вирус ковид 19 расте, рекао је председник Општине Рума и комадант Штаба за ванредне ситуације, Слађан Манчић.

"Ми смо закључно са петком по Заводу за јавно здравље имали 72 позитивна пацијента. До одржавања данашње седнице Штаба нисмо добили извештај Завода за јавно здравље из Сремске Митровице, али у току викенда смо имали 22 позитивна пацијената тако да је бројка са којом смо ми оперативно деловали и узели у обзир на данашњем Штабу око 100 позитивних. То је показатељ да број заражених расте, да се из дана у дан број позитивних у односу на број тестираних повећава и из тог разлога смо донели одређене одлуке и мере", изјавио је Слађан Манчић.

На седници је једногласно донета одлука да се септембарски вашар неће одржати.

"Нећемо дозволити одржавање септембарског вашара без обзира на све аргументе везане за традицију и финансије. Не видимо сврху увођења ванредне ситуације ако дозволимо тако масовну манифестацију или дешавање на територији општине у ситуацији где број заражених расте. Има времена да наставимо традицију и да се тај финансијски моменат задовољи, али у овом моменту здравље грађана треба да буде на првом месту и треба све да чинимо не би ли ову епидемију ублажили то јест зауставили, а не да одређеним потезима идемо у прилог томе да број оболелих још више расте", изјавио је Слађан Манчић.

Што се тиче почетка нове школске године, на седници Штаба је предложено да се настава и учење у школама одвија кроз непосредан рад са децом, односно по првом моделу.

"Све школе су спремне, очишћене, дезинфиковане, за сада не видимо разлог да неки други модел примењујемо у нашим школама, а у наредном периоду ћемо видети, пратићемо сваке недеље дешавања, број заражених, да ли запослених, да ли деце. Локална самоуправа у сарадњи са школским тимовима заједно доноси одлуку на који начин ће школе функционисати. Није иста ситуација у свим локалним самоуправа и није иста ситуација у свим школама и дата нам је та слобода, али и одговорност да сами организујемо начин и модел како ће деца да иду на наставу. Оно што је битно јесте да смо данас донели закључак да од 1. септембра сва деца од првог до осмог разреда, али и средње школе и предшколско образовање крећу по редовној процедури, по такозаном зеленом моделу", истакао је Слађан Манчић.

Жаклина Неговановић, председница актива директора румских школа, је рекла да се школе враћају традиционалном начину предавања и да ће онлајн настава бити организована само за ученике који ће донети здравствено уверење од лекара за период за који не могу да похађају наставу.

"Неће моћи као претходне године ако су родитељи у страху за здравље да дете похађа онлајн наставу. Дете ће моћи да одсуствује са наставе само ако донесе здравствено уверење. Донета је одлука да све школе на територији румске општине крећу по првом моделу, односно по зеленом моделу, што значи да ће часови трајати по 45 минута и да ћемо мењати смене у школама где је то одређено, односно школе које су једносменске ће ићи у прву смену", изјавила је Жаклина Неговановић.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Конкурси за пројекте
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor