img

Вести

Културно лето - Одржана манифестација "Срему да се радујеш, прсте да полижеш"

img

Print

У оквиру Румског културног лета, у суботу, 21. августа, на платоу испред Културног центра „Брана Црнчевић одржана је манифестација "Срему да се радујеш, прсте да полижеш".

У програму су учествовали КУД „Десанка Максимовић“ из Хртковаца и тамбурашки оркестар „Тајна“. Док су посетиоци уживали у наступу фолклорног ансамбла и звуцима тамбуре имали су прилику да свој ужитак употпуне укусима слатких и сланих колача и пецива спремљених према традицоналним сремским рецептима које вредно припремају жене из сеоских удружења из Краљеваца и Стејановаца.

Организатори програма су Културни центар „Брана Црнчевић“ Рума и Туристичка организација Општине Рума, а под покровитељством Општине Рума.

Манифестација је изложбеног и продајног карактера и везана је за неговање културе и богате традиције Срема и Руме, кроз игру, песму и храну, рекла је Тања Дошен, директорица Туристичка организација Општине Рума.

"Идеја манифестације је оснаживање жена са села, кроз подршку продајних активности, као и промоција старих сремских специјалитета како традиција не би била заборављена", изјавила је Тања.

Манифестација се први пут одржала у јуну ове године у дворишту Туристичке организације Општине Рума. Катарина Филиповић, директорица Културног центра, каже да је ова манифестација у свом зачетку.

"Оно што се надамо да ће се усталити и да ћемо знати њену динамику и да ће постати традиција. Жене су добро прошле на овим продајним изложбама. Стејановчанке нису биле регистроване у АПР-у, сада се иде ка томе, чекамо решење о регистрацији и то је за њих крупан корак јер сада могу и да конкуришу за средства у Општини. И фолклор је одличан, пуно ми је срце када видим децу и анасмбл "Тајна", а поготово кад видим ове жене са специјалитетима јер морамо чувати оно што је наше и волети себе и свој Срем, јер како да те воли неко други ако не волиш и не презентујеш себе у најбољем светлу", рекла је Катарина.

Председница удружења "Фрушкогорке" из Стејановаца, Верица Петковић, каже да ово удружење постоји тек годину дана и да се до сада нису често промовисали због короне.

"Идемо сада где год нас зову. Ово је једно лепо дружење, али и да људи виде шта радимо, а што зарадимо користићемо за рад удружења. Припремили смо колаче на кукурузовини, ташке, резанце са маком и орасима, домаћи хлеб од хељде", рекла је Верица.
donor
donor
donor
donor