img

Вести

Румски репрезентативац Ненад Јовановић без пораза завршио сезону

img

Print

Српски репрезентивац у боксу, Румљанин, Ненад Јовановић (21) тријумфално је окончао овосезонску боксерску сезону победивши у свих 18 мечева.

Талентовани Јовановић захваљујући  двојној регистрацији успешно наступа за БК "Црвена звезда" у Супер лиги Србије и за БК "Лозница" у Регионалној лиги, која обухвата осам клубова са простора бивше Југославије.

Медијска промоција и покривеност мечева је на много већем нивоу него што је то случај био до скора, те за најплеменитију борилачку вештину влада много веће интересовање. Конкуренција је боља из године у годину, тврди Ненад Јовановић, који је у мечевима са српским боксерима непоражен већ две пуне године.

"Ова сезона је за мене лично била више него добра. Изашао сам непоражен из Супер лиге, а с обзиром на то да је била јака конкуренција, нисам то очекивао. Овог пута у лиги нису наступали странци у мојој категорији, па сам тако добио потврду да сам најбољи боксер у полувелтеру до 64кг. Лига се подигла на знатно виши ниво, мечеви су били узбудљиви, наступили су најбољи српски борци. Ми смо ове године поражени у финалу Српске лиге. Сомбор је победио Црвену звезду, међутим, ја сам у оба финална меча победио сомборске боксере", казао је Јовановић, који је једине поразе у суперлигашкој конкуренцији доживео у мечевима са руским и кубанским борцима.

"Не кажу за џабе да је бокс витешки спорт. Много чему те учи. Ја у млађим категоријама практично нисам знао за пораз, нисам спознао осећај како је то изгубити. Онда пређеш у сениоре, конкуренцију у којој су сви најбољи боксери наше земље и десе се и порази. Ја сам губио од бољих од себе, но, управо су те борбе биле смернице шта треба да побољшам, где су ми грешке, на чему треба додатно да радим. У прошлој сезони сам губио од Руса Павела Федорова, момка  пет година старијег од мене. Међутим, из борбе у борбу сам био све бољи, последњи меч је био веома неизвестан и био сам близу победе. Кубанца Анхела Моју сам, након првог пораза, савладао у реваншу дерби кола Црвена звезда - Партизан. Ти мечеви су ми били велики тест да видим где сам и које су моје реалне могућности", истакао је Ненад, који бокс тренира већ пуних 11 година.

"Опробао сам се у рукомету, џудоу, увек сам хтео нешто да тренирам да будем активан. Након што сам са 9 година у дворишту Гимназије присуствовао боксерском тренингу заљубио сам се у тај  спорт. Почео сам да тренирам у БК "Словен", први тренер ми је био Зоран Јовичић, он ме је извео на пут, такорећи, водио од пионира до практично сениорске конкуренције. Ја сам се у сениорској конкуренцији одлучио да пробам да унапредим свој рад, да се подигнем на виши ниво и стога сам почео да тренирам са Бориславом Крстићем. Прво смо почели да радимо на кондицији, затим је то постало много озбиљније, он је сада мој лични тренер, две године већ радимо заједно", рекао је Јовановић и поручио да у боксу не побеђује јачи, већ ментално спремнији.

"Тек у сениорској конкуренцији почео сам да схватам важност психолошке припреме за меч. То је нешто на чему посебно радим са тренером Борком. Рад на тренингу, његови савети дају ми самопоуздање на самом мечу. Увек мораш бити фокусиран као да боксујеш против светског првака. Опасно је потценити противника у сваком спорту, у борилачком још више", сматра вишеструко награђивани спортиста од стране Општине Рума.

Јовановић је добио позив за припреме репрезентације Србије за предстојеће Светско првенству у боксу, чији је наша земља домаћин. Почетак смотре најбољих светских аматерских боксера, која ће се одржати у београдској Арени, заказан је за 26. октобар ове године.

"Ја сам добио позив за припреме репрезентације Србије, но, имам одличне услове овде у Руми, на базену "Борковац". Тренирам шест дана у седмици, вечерњи тренинзи су ми базирани на самој техници бокса, јер имам простора за напредак. Ако желиш да успеш мораш бити 100% у боксу. Мораш тренирати, бити упоран, предан, али доста тога и истрпети. Има и нестручних људи у нашем спорту, оних који су остали на некој старој методологији и тренинга, спаринга. Тешко је опстати, а посебно направити резултат, чињеница је да је много момака и девојака одустало. Ипак, ја верујем у ово што радимо и мислим да имам потенцијал да направим резултат као репрезентативац Србије", уверен је Јовановић.

Да простора за напредак има верује и тренер најбољег румског боксера Борислав Крстић.

"Радимо постепено, не прескачући ниједан сегмент спортског усавршавања. Технички Ненад је увек могао да одговори домаћим изазовима. Међутим, мени је најбитније да он промени угао гледања, јер он је сад сениор, излази на међународну сцену, што је један виши ниво и не смеш се плашити изазова. Ја се надам да нисмо закаснили низашта, да он својим радом и вољом може доћи до напретка. Кажем идемо постепено, циљ је прво конкурисати за европску медаљу, е након тога можемо причати о нечем вишем", напомиње Крстић.

Када је реч о Регионалној боскерској лиги она је у току. Ненад Јовановић је славио у уводна два кола. У првом колу у Северној Македонији савладан је ривал скопског "Вардара", одлични боксер освајач медаље на Медитерански играма, док је у другом колу у Лозници побеђен такмичар сарајевског "Железничара". У наредном колу Јовановић ће надметати са боксером из БК "Подгорица".
donor
donor
donor
donor