img

Вести

Изложба "Кретање" - Апстрактност, колорит и слобода

img

Print

У оквиру Културног лета, у организацији Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" у Руми, уз подршку Завичајног музеја Рума, синоћ је отворена  изложба слика уметнице Иване Стругаревић - "Кретање".

Радови из циклуса "Кретање" су нешто на чему ауторка ради већ шест година у континуитету, а реч је о апстрактној серији од 34 слике рађене у техници уље на платну.

Ивани је ово 19. самостална изложба, излагала је и у земљи и у иностранству, каже да се нигде није лако бавити уметношћу, те да за успех треба бити свој, оригиналан, креативан и маштовит.

"Румљани могу погледати моје слике из последњег циклуса "Кретање" на коме радим последњих шест година у континуитету. Пре тога сам се бавила неким другим темама и јаснијим формама реализма, фигурације, негде сам после ипак одлучила да се базирам на апстрактном сликарству, јер сам схватила да је то нешто кроз шта ја могу да се изразим. Уметност треба да буде одраз времена, а живимо у модерном савременом добу и то уметност треба да прати", изјавила је Ивана Стругаревић и нагласила да је колоритним циклусом "Кретање" своју уметност желела да ослободи форме.

"Основна је боја, више слободе и мање разумевања од публике то су одлике апстрактног сликарства, нисам желела да идем линијом мањег отпора и радим оно што је друштвено прихватљиво, што је јасно, на шта реагујемо на први поглед. Желела сам да своју уметност ослободим форме, јер сматрам да уметност треба да буде слободна, жива, без ограничења. Бављење овом врстом уметности није једноставно, лако се склизне у аматеризам и кич, стога су важни знање, образовање и искуство. Желим  да понудим нешто другачије", казала је Ивана.

Изложба се може погледати у Завичајном музеју Рума до 20. августа.
donor
donor
donor
donor