img

Вести

Одржана XIII седница СО Рума- Рекордна добит ЈП "Гас-Рума"

img

Print

XIII седница Скупштине општине Рума одржана је данас у Малој сали Културног центра "Брана Црнчевић" у Руми. Свих 14 тачака дневног реда је усвојено, а највише је било речи о раду јавних предузећа и установа.

Одборници су изгласали Одлуку о преносу права на коришћење, управљање и одржавање објекта - котларнице "Солидарност" и "Тивол" ЈП "Стамбено" Рума, па се очекују велике уштеде у пословању овог јавног предузећа у наредној грејној сезони. ЈП "Гас - Рума" остварило је рекордну добит од око 70 милиона динара, од чега ће 48.943.779,18 динара бити уплаћено оснивачу, тј. Општини Рума, а преостали износ 20.975.905,37 динара ће бити искоришћен за повећање основног капитала самог јавног предузећа.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић похвалио је ЈП "Гас-Рума" и ЈП "Комуналац" што су упркос тешким условима у 2020. остварили добит.

"То су предузећа која су упркос тешким условима у којима се пословало у претходној години успели да остваре финансијску добит, што је свакако похвално, поготово кад је у питању ЈП "Гас-Рума" које је остварило рекордну добит око 70 милиона динара.  За похвалу је резултат које је остварило и ЈП "Комуналац" које је упркос томе што се годину дана није одржавао вашар успео да искаже позитивно финансијско пословање. ЈП "Стамбено" је исказало губитак, али је тај губитак мањи него што је било у претходној години. Очекујемо да ће за 2022. годину тај резултат бити много бољи с обзиром да ће у пуној сезони радити ове нове котларнице које смо преоријентисали на економичнији енергент, тако да мислимо да ће то бити још бољи резултат. За похвалу је то што је и "Стамбено" показало тренд смањења губитка, мислимо да је и то предузеће на путу да консолидује своје финансијско пословање. Што се тиче "Водовода" остварен је одређени финансијски губитак, али он није резултат пословања у текућој години него је резултат одлуке менаџмента и Управног одбора "Водовода" да отпише сва стара потраживања која се годинама књиже као очекивана добит, али је реално да се не могу наплатити, тако да је негативно пословање резултат те чињенице", изјавио је Ковачевић.

Одборници су изгласали и Одлуку о водоводу, а разлог за доношење одлуке је усаглашавање са новом законском регулативом.

"Одлука о водоводу је једна у низу одлука које ћемо у наредном периоду у оквиру скупштинских овлашћења доносити, а тичу се рада свих наших јавних предузећа. Те одлуке нису годинама мењане, у међувремену дошло је до промена у законској регулативи и у нормативи које дефинишу рад јавних предузећа, тако да ћемо ми овим одлукама практично ажурирати све постојеће одлуке и усагласити их са законским решењем. Суштински не мења ништа, само усаглашавамо акте предузећа са актима која на државном нивоу регулишу рад јавних предузећа", казао је Ковачевић.

Скупштина је усвојила планове и програме рада за 2022. годину Завичајног музеја Рума и Културног центра "Брана Црнчевић", а нови в.д. мандат у ЈП за урбанистичко планирање, управљање путевима и изградњу Рума поверен је дипломираној правници Јелени Бркљач.

Одборници су подржали и Одлуку о изради Плана детаљне регулације "За део блока 1-1-3 у централној зони" у Руми, као и Одлуку о доношењу Измена и допуна Плана генералне регулације насељеног места Добринци.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је на почетку заседања казао да су га одборници Зелене странке Милован Ђаковић и Каћа Дивнић обавестили да ће у наредном периоду наступати као самостални одборници и констатовао да више нема правног основа за постојање одборничке групе Зелена странка - "Нек маске падну".
donor
donor
donor
donor