img

Вести

Манифестација "Жетва – без жита нема живота“.

img

Print

У организацији Удружења жена „Краљевчанке“ и МЗ Краљевци, а уз подршку румске општине, јуче је одржана шеста по реду манифестација "Жетва – без жита нема живота“.

Реч је о манифестацији која чува традицију, обичаје и која је ове године окупила 16 удружења жена, највише из Срема, казала је Снежана Богдановић, председница Удружења жена „Краљевчанке“ из Краљеваца.

"Желимо сачувати традицију везану за жетву, да прикажемо традиционално кошење жита и афирмишемо стваралаштво жена. У самом кошењу и руковезању жита учествовао је велики број такмичара и мушкарацаи жена, а ни нешто лошије време није покварило дружење, по коме је наше село сад већ препознатљиво", истакла је Снежана Богдановић.

У центру Краљеваца су били  постављени штандови на којем су своје рукотворине излагале чланице удружења жена, а нешто после 17 часова мештани Краљеваца су фијакерима и запрегама отишли на такмичење у кошењу жита.

Никола Чанаџић, председник Савета МЗ Краљевци био је и учесник косидбе.

"Време нас је мало пореметило, али није угрозило манифестацију коју после једногодишње паузе поново одржавамо. Било је весело, доста учесника, много деце и наших мештана који су косце возили на њиву" напомиње Чанаџић и додаје да су задовољни и организатори и учесници.

"Радост поновног сусрета, били смо жељни једни других. Имали смо тамбураше, а већ следеће године ми ћемо ангажовати и наш фолклор.  Сви учесници су на крају званичног дела, после доделе награда, уз вечеру уживали у дружењу и тамбурашкој музици румског оркестра "Акорд“", рекао је Никола Чанаџић.

Ова манифестација се финансира кроз пројектно финансирање удружења из општинског буџета, а део средстaва обезбеди и сама МЗ Краљевци и Удружење жена, али и спонзори који несебично помажу ову краљевачку манифестацију.
donor
donor
donor
donor