img

Вести

Друго вече Сусрета фолклорних ансамбала

img

Print

Друге вечери манифестације „Сусрети фолклорних ансамбала“, које је одржано у суботу 17. јула у Културном центру „Брана Црнчевић“, Румљанима су се представила сеоска културно уметничка друштва: “Бисер” из Путинаца, КУД “Жарковац” из Жарковца и “Десанка Максимовић” из Хртковаца.

КУД “Бисер” Путинци постоји од 2017. године и нема много чланова.

„Имамо 60 чланова у три групе. Наступа млађа група са играма из Левча и наступају ветерани са једним сценским приказом поступаоница. Са том кореографијом смо учествовали на манифестацији Чуваркућа, где је о томе организација 021 снимала филм тако да се тај наш наступ гледа и у Европи. Радујемо се наступу, чим су скинуте забране наши чланови су почели вредно да вежбају и једва смо дочекали да покажемо наше умеће. Наша деца су прошле недеље наступала у Ваљеву на Златном опанку, то је један већи фестивал где су освојили пето место. Овај наступ нам је шлаг на торту“, рекла је Јованка Клинцов, председница КУД-а “Бисер”.

КУД-а „Жарковац“ је свој први наступ после годину и по дана имао прошле недеље у Републици Српској.

“Заиста нам је драго да смо кренули са радом и деца су јако срећна због тога. Мало нас је омео распуст, ипак смо се окупили и током целог лета ћемо имати активности. Имамо свој Светоилијски фестивал, наступићемо на Монтенегро фолк фесту у Петровцу. Вечерас се представљају три групе, дечији ансамбл са дечијим играма из Србије, средња група приказује игре из Централне Србије, док ће извођачки састав приказати Игре из Лесковца. Било је мало теже јер преко свих забрана једино је заиста фолклору било онемогућено да ради, нека деца су нашла друге активности, али смо се ипак окупили”, рекла је Марија Крунић, председница КУД-а „Жарковац“.

Александар Крњаић, председник КУД-а “Десанка Максимовић” Хртковци је изјавио да су им наступи које су имали у Руми у претходна два месеца много значила, поготово деци која нису наступала у претходних годину и по дана.

„Децу смо одржавали заинтересованим тако што смо организовали излете и дружења. Мало је било осипања у почетничкој групи, док су се старији лакше окупили и сви су се вратили. Наступамо ускоро у Кукујевцима, биће наступа и на нашем годишњем концерту, надамо се да неће опет бити затварања и прекида. За вечерас смо спремили Банатску хумореску, то је занимљива кореографија која приказује младожењу који се купа и очијука са девојкама док га будућа жена грди, затим Влашке игре, а обе кореографије ће играти средња група јер су они тренутно најбољи за наступе”, рекао је Александар Крњаић.

 donor
donor
donor
donor