img

Вести

Гради се нови храм у Руми у излетишту Борковац

img

Print

У излетишту Борковац данас је у присуству бројних верника освећено земљиште за изградњу новог православног храма у Руми. Чин освећења обавио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије уз саслужење више свештенослужитеља, а пети градски православни храм биће посвећен чудотворној икони Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

„Запалили смо у Руми још једно свето кандило. Биће ово место молитве, сабрања, љубави и призивања имена Божијег. У његову изградњу укључићемо се сви скупа, попут светих Немањића који су подигли толике светиње које су сачувале јединство српског народа. Ја верујем да у многим срцима српскога народа од данас од ове молитве одјекује у њиховим душама радост, јер се још једно свето кандило пред престолом Свевишњега пали. Ово ће бити понос и града Руме, њених житеља и нас који смо се сабрали и сабираћемо се како и храм буде растао“, казао је у својој беседи Епископ Василије.

Испод главног храма градиће се и параклис (други храм) посвећен Преподобном Порфирију Кавсокаливиту и то ће бити прва крипта у Срему уређена за богослужења, као у храму Св. Саве, казао је архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић, захваливши се породици Душана и Марије Драгишић из Руме који су даривали земљиште и прва средства за изградњу храма.

„Ево хвала Богу и пресветој Богородици, радост је велика за све Румљане и Срем, јер подиже се храм у славу Божију и пресвете Богородице и њене чудотворне иконе Млекопитатељнице. Ова икона се чува на Светој Гори, у Кареји, у испосници коју је подигао Свети Сава, ту икону је добио на поклон у Палестини. Породица Драгишић уприличила ја да имамо овакву радост дали су плац за градњу новог храма, дали су и значајна средства за почетак изградње и наставиће и даље да прате и помажу и остали ће имати прилику да учествују и ово је дело заједничко, неко покреће, неко се одважи да буде међу првима, потом сви ми доживљавамо ту исту радост. Овде ће нићи храм, као што смо казали у част пресвете Богородице, испод храма биће крипта која је једина у Срему уређена за богослужбену употребу биће посвећена преподобном оцу Порфирију Кавсокаливиту, а припрата ће бити посвећена Светом великомученику Георгију победоносцу“,рекао је Лазаревић.

Свечаном чину присуствовао је и председник СО Рума Стеван Ковачевић који је казао да је данас значајан дан за румску  општину и њене житеље, поготово за верујући народ у Руми.

„Рума ће на овом лепом месту у излетишту Борковац добити још један православни храм, још једно место за сусретање, за окупљање, за молитву, за неговање духовности. Место које ће ову средину оплеменити у наредним годинама и вековима, нит која нас спаја са нашом духовношћу“, поручио је Ковачевић.
donor
donor
donor
donor