img

Вести

Изложба Мирослава Савкова - Савршенство композиција и боја

img

Print

Изложба графика Човек у рељефу" панчевачког уметника Мирослава Савкова(68) на оригинални начин, иновативним приступом, дочарала је румској ликовној публици тескобу данашњег времена.

Изложба је вечерас отворена у Културном центру „Брана Црнчевић“, а право на самосталну изложбу Савков је стекао као победник Румског ликовног салона 2018. године.

Академска вајарка Љиљана Војводић је на отварању изложбе истакла да је у радовима Мирослова Савкова и те како приметан полет и уметнички занос.

Када сам видела радове рекла сам ово је дело младог човека, а то је највећи комплимент. Значи играмо се као деца, људи су ту игру препознали као младост и слободу, само уметници могу да изборе такву слободу, креативност, а Мирослав успешно иде тим путем којим се ређе иде. Желим му још пуно таквих изложби“, казала је Љиљана Војводић и оценила да посебно импресионира ауторова композиција.

„Саме боје су тамне, тек понека светлост избија, шта о животу човек може рећи него то, углавном нам нешто не иде, а онда понешто нам засветли. Сви имамо неких силних мука, а оно што нам засветли на томе се задржимо. Када гледамо слике упада нам у очи оно што је светло, сјајно, оно што има неки необичан облик, а облици су му заиста различити да је то просто невероватно. Ниједан рад не личи на други, али је све доведено до једног савршенства и композицијског и у боји. Није отишао у кич, отишао је у нешто ново, истраживао је, а држао се свог критеријума до краја и то је права уметност, једно право истраживање уметности“, сматра Војводић.

Уметник Мирослав Савков, који за себе каже да је аутодидакт, је нагласио да га за Руму вежу лепа сећања, пре свега због Румског ликовног салона, те да је срећан што је напокон у прилици да румској публици прикаже своје радове.

Публика изложбу може погледати сваког дана од 10 до 12 и од 18 до 20 часова, сем недеље када Галерија не ради.

Изложба траје до 24. јула.
donor
donor
donor
donor