img

Вести

Културно лето - Метафизика блискости у Завичајном музеју

img

Print

У сали легата др Романа Соретића, у Завичајном музеју Рума, синоћ је отворена изложба цртежа младе пазовачке уметнице Милице Николчић  - "Метафизика блискости". Серија цртежа, рађена махом техником угљена на папиру, својевсни је мали оглед о блискости и о начинима на који је изражавамо, казала је ауторка, захваливши се Завичајном музеју који је омогућио да се румска ликовна публика упозна са њеним радом, али и генерално што ова, како је рекла, престижна установа културе даје шансу младим уметницима.

"Инспирација за ових 30-ак цртежа су људи у мом окружењу и надам се да сам успела да дочарам повезаност и блискост на метафизичком нивоу. Користила сам угљен, лавирани туш и понегде шлаг метал. Идеја је доста дуго разрађивања, док је само цртање ишло брзо", изјавила је Милица Николчић, чији цртежи публику подстичу на размишљање колико су заправо важни додир и загрљај као физички контакт, а колико је важна сама суштина, а она је за ауторку - метафизичка повезаност и блискост.

Овом изложбом званично је почео програм Културног лета у Завичајном музеју Рума, а Румљане очекује доста занимљивих културних дешавања у наредна два месеца, истакла је директорица ове установе Бранислава Коњевић.

"После годину дана паузе, ове године на радост свих запослених у Музеју, али наравно и публике, манифестација Културно лето се поново одржава. Под покровитељством Општине Рума четири установе учествују у организацији и то су: Завичајни музеј Рума, Културни центар "Брана Црнчевић", Градска библиотека "Атанасије Стојковић" и Туристичка организација Општине Рума. Што се тиче Завичајног музеја ми наредне седмице имамо занимљиво предавање под називом "Приче из Главне улице", кустоскиње историчарке и заменице председника Општине Александре Ћирић, крајем месеца и етнолошко предавање на тему традиције и обичаја кустоскиње етнолошкиње Јелене Арсеновић. У првој половини августа приредићемо једно лепо сећање на нашег суграђанина Богдана Рајаковца, о коме ће говорити музејски саветник историчар Ђорђе Бошковић, а програм Културног лета завршавамо тродневним пројекцијама археолошког филма, одабраним од стране кустоса археолога Уроша Николића. У нашем лапидаријуму ће се одржати и један концерт и једна представа, али у организацији Градске библиотеке. Верујем да ће публици допасти програм и ја их позивам да прво погледају изложбу Милице Николчић, а затим и да уживају у осталим квалитетним садржајима које нуди овогодишње Културно лето", рекла је Бранислава Коњевић.

Изложба "Метафизика блискости" је отворена до 20. августа 2021. године.

Већ вечерас љубитељи ликовне уметности могу погледати у Културном центру "Брана Црнчевић" и изложбу радова Мирослава Савкова, победника Румског ликовног салона 2018. године.

Отварање изложбе графика "Човек у рељефу", у Галерији КЦ-а, је заказано за 19 часова.
donor
donor
donor
donor