img

Вести

Парк хероја са Кошара и Паштрика - Слава херојима палим за слободу

img

Print

"Градски парк" на углу Трга ослобођења и Главне улице у Руми од данас носи назив "Парк хероја са Кошара и Паштрика".

Уз војне почасти спомен плочу са новим именом парка, у знак сећања на пале хероје, открили су генерал – мајор у пензији Божидар Делић, генерал Стојан Коњиковац и пуковник Душко Шљиванчанин, тадашњи командант 53. граничног батаљона на Kошарама.

Свечаност је одржана у склопу осмог Видовданског сабора, Академије видовданских витезова србских која је и иницирала промену назива парка.

Данас смо у граду, који зна да се сећа и да укаже поштовање онима који су дали своје животе за одбрану отаџбине“, поручио је генерал – мајор  Делић, захваливши се организаторима и Општини Рума која је подржала иницијативу.

„Овај прелепи парк од данас носи име хероја са Кошара и Паштрика, оних младих људи из целе Србије и Црне Горе. Они се нису делили, они су били јединствени и ово што се данас дешава у Руми треба на сличан начин да се деси у сваком граду наше Србије“, сматра генерал – мајор  Делић.

Пуковник Душко Шљиванчанин, који је и сам био рањен на Косову и Метохији тврди да је ово велики дан за све браниоце отаџбине.

„Желим да се захвалим руководству Руме, грађанима Руме, нашој војсци, организаторима Сабора, на поштовању према борцима, не само према борцима – херојима са Кошара и Паштрика него свим оним који су дали животе за одбрану наше земље. Знаћемо то да ценимо, верујте ово је велики дан и сигурно је да се данас радују душе бораца и са Кошара и са Паштрика и са свих ратишта где су остали наши мученици“, поручио је Шљиванчанин.

Венце на спомен обележје положили су и представници Општине Рума, заменица председника Општине Александра Ћирић и председник СО Рума Стеван Ковачевић.

Они су поручили да је наша дужност и обавеза да негујемо културу сећања на све људе - хероје који су дали своје  животе за слободу отаџбине, те да овим чином Општина Рума, на делу, показује да поштује све жртве, све људе који су, када је било најтеже, иступили и борили се за нашу земљу.

„На последњој седници Скупштине смо подржали иницијативу Академије Србских витезова да наш Градски парк добије назив Парк хероја са Кошара и Паштрика. Подсетићу, да смо тада на захтев МЗ Кленак једној улици у том селу дали назив по Дејану Костићу(21), суграђанину који је херојски положио живот у одбрани отаџбине на караули Кошаре, у априлу 1999. године. Ми смо као локална самоуправа посвећени и традицији и будућности и о томе најбоље сведочи чињеница да смо данас у саобраћај пустили две важне реконструисане улице 15. мај и  15. Август, у које је уложено 320 милиона динара, а у исто време смо домаћини и манифестације „Видовдански сабор србских витезова“, која окупља родољубе из читаве земље, они који су делима доказали љубав према отаџбини. Наша је дужност и обавеза да негујемо културу сећања на све људе - хероје који су дали своје  животе за слободу наше земље, за свој народ и отаџбину“, рекао је Ковачевић.

Капетан Милан Вуковић професор Милан Вукелић, официр специјалне јединице у пензији и Новица Тодосијевић, председник и оснивач Удружења грађана Академије видовданских србских витезова сагласни су да је променом имена парка дат велики допринос да се херојска дела памте, да јунаке отргнемо од заборава и да будућим нараштајима покажемо да је родољубље оно што дефинише наш народ.

„Пресрећан сам. Ово је нешто што смо хтели, на чему смо радили у претходних годину дана и у чему смо успели захваљујући сарадњи са Општином Рума. Вечно хвала свим палим херојима, наше вољене отаџбине“, нагласио је Тодосијевић.

Данашњи Сабор у Руми су посетили удружења ветерана из Србије, Републике Српске, чланови Хуманитарног удружења „Гардијско срце“, припадници полицијских и војних специјалних јединица, војници који су бранили нашу земљу у ратовима 90-их, за време Нато агресије, Свесрпски Козачки савез, Друштво српско-руског братство „Александар Невски“ и бројни грађани. 

По традицији уручена су и признања Академије у свечаној сали Цркве Вазнесења Господњег у Руми, а и овог пута манифестацију је музички употпунио хор Српског певачког друштва у Руми, који је непосредно пред откривање спомен плоче отпевао химну „Боже правде“.
donor
donor
donor
donor