img

Вести

Црвени крст уручио признања добровољним даваоцима крви

img

Print

Пригодном свечаношћу у Малој дворани Културног центра "Брана Црнчевић" румска организација Црвеног крста обележила је Светски дан добровољних давалаца крви - 14. јун.

Грађанима наше општине коју су својим несебичним и хуманим гестом добровољног давања крви спасили небројено живота Црвени крст је уручио признања и плакете. Додељено је укупно 129 захвалница у неколико категорија и то за оне који су крв дали: 5, 10, 20, 35, 50, 75 и 100 пута.

Свима њима је у име румског Црвеног крста честитао председник Управног одбора те организације др Мирослав Милошевић, оценивши да је и прошла година била успешна за општинску организацију.

"Као и сваке године тог дана се обраћамо вама, нашим драгим добровољним даваоима, указујући на њихову свесрдну помоћ и захвалност за збрињавање најугроженије популације становништва. Могу рећи да смо и у току пандемије, 2020. године, имали преко 200 нових давалаца, тако да се тај број регистованих добровољних давалаца крви креће негде око 1200. Наравно никад да не можемо бити задовољни и настојимо да тај број у сваком случају повећамо указујући људима неопходност и да што масовније буду укључени у добровољно давалаштво, како би се резерве најдрагоценије течности, која живот значи, обнављале", казао је др Милошевић.

Председник Скупштине Општине  Рума Стеван Ковачевић изразио је задовољство јер добровољно давалаштво у Руми нема само дугу традицију, већ и светлу будућност.

"Посебно ми је драго то што сам и ове године добио информацију да број нових давалаца прати тренд раста што значи да ова мисија, која има богату страдицију у нашој општини, има и светлу будућност. Носиоцима ових значајних признања за вишеструко давалаштво честитам и да захвалим на хуманости и  солидарности коју из године у годину  представљају и промовишу и што  примером дају пример и младима да се укључе у ову значају акцију. Доброовљно давалаштво крви је изузетно значајна активност, јер осим тога штo спашава животе афирмише хуманост и солидарност као оне вредности које морају бити стубови на које ће се ослањати наша цивилизација, уколико жели да има одрживу будућност", поручио је Ковачевић уручивши Добривоју Равићу признање за 100 пута дату крв.

"Почео сам од пунолетства и крв сам давао кад год је била прилика и чинио то добро дело. Никада другог интереса сем доброг дела нисам имао и то је нешто најнормалније. Рок  до када могу да дајем крв је до моје 65 године, то је јако здраво да се обнавља крв, а успут се чини и хумано дело. Зато сваком препоручујем, ако иоле може и ако је здрав да то чини као и ја, без било каквих других интереса, само помоћи другим људима", поручио је Добривој Равић. 

Потпредседница УО ЦК Војводине др Даница Кокар Гуша истакла је да је Рума увек била међу водећим срединама када је у питању број давања крви у односу на број становника

"Мени је данас част да сам овде са даваоцима у Руми, који су стекли могућност за признање за одређени број давања крви у току свог живота. Рума је увек била међу водећим срединама када је у питању број давања крви у односу на број становника. Оно што је позитивно за средину у Руми је да је одређени број давалаца проступио давању реконвалеснсцентне плазме, односно плазме оних који су боловали и прeболели корону и то је било значајно у лечењу многих пацијената. Рума је једна од водећих општина у Војводини у том погледу", истакла је др Кокар Гуша.

На данашњој свечаности уручена су признања и ученицима који су учествовали на ликовним и литерарним конкурсима Црвеног Крста. Признања за најбоље радове добиле су ученице Николина Александровић (ликовни рад -Гимназија Стеван Пузић) и Теодора Радић (литерарни рад - СТШ Миленко Брзак Уча).

В.Д. Секретар Црвеног крста Рума Саша Радивојевић уручио је признање професорици Софији Манојловић, такође добровољном даваоцу крви, чији су полазници Едукативне радионице "Филозофија са децом" креирали видео о значају добровољног давања крви, који је емитован на самом почетку свечаности.
donor
donor
donor
donor