img

Вести

Министар Недимовић обишао невременом погођена подручја румске општине и обећао помоћ

img

Print

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић и председник Општине Рума Слађан Манчић обишли су данас невременом погођене атаре у Доњим Петровцима, Путинцима и Кленку. Они су том приликом разговарали и са пољопривредницима којима су обећали помоћ при наплати осигурања, али и материјалну помоћ онима који нису осигурали усеве, а који ће имати проблема приликом обнове производње.

Комбинација противградне аутоматске заштите плус осигурање је једина права заштита, оценио је министар Недимовић и напоменуо да је две петине територије Србије јуче погодило велико невреме, те да је само у једном дану испаљено више противградних ракета, него што се у неким годинама испали за шест месеци.

„Лако је отићи међу људе када је, на пример, ових дана Прњавору цена малине 350 динара, тада може свако да оде. Ја мислим да је много важније ићи међу људе када се овако нешто деси, када њима треба и реч и подршка материјална, да помогнемо свим онима који су евентуално претрпели штету. Ми смо јуче за 4 сата са 212 аутоматизованих противградних станица испалили 963 ракете. Руму је са око 90 ракета бранио радарски центар Ваљево и Радарски центар Фрушка гора унакрсном паљбом над атаром Кленак, Петроваца и Путинаца. То је уствари, да вам право кажем, оно што смо и очекивали и климатске промене ће се дешавати и зато смо и градили те аутоматске противградне станице. То треба нас да чува у годинама које иду, јер овакве непогоде могу се очекивати и у будућности“, изјавио је министар Недимовић и поновио да је од пресудног значаја осигурање усева.

Што се тиче атара Путинаца, Доњих Петроваца, што се тиче Кленка, ту ћемо помоћи када локална самоуправа тачно утврди колики је обим штете. Помоћи ћемо тим људима и у погледу наплате осигурања, тражићемо да осигуравајуће куће одмах изађу на терен да не пролазе дани. Некад се последице не виде споља већ унутар плода, ево пшеница, све је уреду када видите, а када разгрнете видите да је зрно на поду и оно нема куд више. Помоћи ћемо и људима који нису осигурали усеве, а који буду имали проблема са обнављањем своје производње, неће држава стајати са стране, већ ће се активно укључити у овај посао. Само ја молим опет још једном људе, молим вас осигурајте се“, нагласио је Недимовић подсетивши да држава даје углавном 70 или 50 одсто поврат за осигурање у зависности од округа колико је изложен граду.

Исти став изнео је и председник Општине Рума Слађан Манчић, захваливши се министру Недимовићу на посети.

Држава даје субвенције, ми у локалној самоуправи дајемо додатне субвенције за осигурање чак и за оне који нису регистровани као пољопривредна газдинства. Осигурање је једини пут да се мирније спава. Погодило нас је незапамћено невреме у раним јутарњим сатима на територији месне заједнице Кленак, а затим се у току преподнева проширило и на друге месне заједнице на теритоји општине Рума. Ни најстарији становници се не сећају да падну толике количине леда. Хтео бих да се захвалим министру који је још јуче у току невремена звао питао и нудио помоћ, разматрао на који начин да изађе људима у сусрет и зато смо данас обишли све погођење атаре“, казао је председник Манчић.

„Мислим да смо на прави начин одговорили, све противградне станице су дејствовале, али једноставно та количина падавина и леда нам је показала да је то нешто што се не дешава сваке године и велики наук је да морамо да осигурамо своје усеве, никог другог нема ко може да на прави начин помогне, да плати штету, осим осигуравајућих кућа“, поновио је Манчић.

Јаком граду у Доњим Петровцима било је изложено у негде око 1.900 хектара, а око 500 у самом Кленку. Највећа штета је начињена на соји, пшеници, лубеницама, воћу и кукурузу, за кога још има наде да ће се опоравити.

Пољопривредници су се захвалили министру Недимовићу и председнику Манчићу на посети уз констатацију да је први пут да после неког невремена министар дође на лице места да, како су рекли, подели муку са пољопривредницима.

Ово је први пут да је после неког града или неког невремена министар дошао лично да нас посети и хвала му на томе. Дао нам је подршку и посаветовао шта даље да радимо, коме да се обратимо. Ни ја, ни најстарији мештани не памте да је оволико падао лед, деси се по пет минута, али 45 минута да сипа и да не престаје, тога никад није било“, тврди  пољопривредник из Путинаца Милан Макарић, којем је градом погођен већи део засада кукуруза, соје, пшенице и пасуља, од чега је највећа штета причињена на пшеници и соји.

Пољопривредник Горан Чворков и председник Савета месне заједнице Доњи Петровци истиче да већина од 1.992 хектара погођеног петровачког атара није осигурана.

Цео петровачки атар је захватио град негде је мање било, а негде је више било штете, углавном штета је причињена у распону од 20, 30 до 100%. Захваљујемо се овом приликом министру Недимовићу и председнику Манчићу што су дошли, да нам мало ублаже ову нашу муку, да изађу на терен да виде, они нама људи не могу помоћи много, али да виде шта је и како је. Пшеница је највише страдала, страдала је соја, сунцокрет и бостан, па највероватније да се неће повратити. Кукуруз ће се повратити, сад какав ће бити принос тог кукуруза, видећемо“, закључује Чворков.

У Кленку су највише погођене парцеле са воћем, са бостаном и пшеницом каже Радослав Витомировић, пољопривредник из овог села.

„Јуче у раним јутарњим сатима око пола 6, у року од 40 минута, на нашу територију је пало око 50 литара кише по метру квадратном и са том кишом, иако су дејствовале противградне ракете, пала је огромна количина леда који је направио велику штету на пољопривредним усевима. Велика количина падавина је изазвала потапање бостана, а град је изазвао такву штету сви плодови су оштећени, са по 50-так оштећења на једном плоду. Значи прво и друго коло лубеница је потпуно изгубљено, и ту је највећа штете, јер је највећи род и највећа цена, али видећемо шта се ишчупати може“, напоменуо је Витомировић.
donor
donor
donor
donor