img

Вести

Одржана XII седница СО Рума

img

Print

Одборници Скупштине општине Рума усвојили су на данашњој седници Одлуку о завршном рачуну буџета Општине Рума за 2020. годину са Извештајем о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за 2020. годину. Приходи и примања буџета Општине Рума за период од 1. јануара до 31. децембра 2020. године остварени су у укупном износу од 2.057.966.348,82 динара и у односу на планиране приходе у 2020. години остварени су са 87,97 %.

На седници је усвојена Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2021. годину - Први ребаланс.

"Основни разлог за доношење ове Одлуке је расподела суфицита на одређене апропријације расхода на основу Одлуке о завршном рачуну буџета општине Рума за 2020. годину са Извештајем о извршењу Одлуке о буџету за 2020. годину. Други разлог за доношење Одлуке је Закључак Владе 05 Број: 121-10894/2020 од 24. децембра 2020. године о новим основицама за платe избраних и постављених лица и запослених у органима и службама локалне власти. Истовремено, исказана је потреба појединих корисника буџета да се у оквиру структуре расхода и издатака буџета изврше измене на апропријацијама како би се обезбедило несметано функционисање Општине у наредном периоду", рекла је Биљана Дамљановић, шефица Одељења за финасије, привреду и пољопривреду Општинске управе Општине Рума. Приходи и примања се усклађују са расходима и издацима на вишем нивоу у износу од 186.881,478.00 динара буџетских прихода и расхода, док се приходи и расходи из додатних извора усклађују на вишем нивоу у износу од 953.715,00 динара. Буџет Општине Рума се овом Одлуком о изменама и допунама повећава у укупном износу од 187.835.193,00 динара.

Остварењем буџета од 87 одсто, у години короне, направили смо изузетно добар резултат, рекао је председник општине Рума, Слађан Манчић.

"Ово је такорећи слатки ребаланс, јер га усвајамо, не зато што нам фали новца, већ зато што имамо вишка новца, једноставно доказује се да Рума крупним корацима иде напред, да румска привреда стварно ради пуним интензитетом без обзира на ситуацију која је задесила цео свет. Планирани буџет смо подигли, односно приходну страну за око 200 милиона динара. То је оправдано с обзиром на то да данас у односу на данашњи дан претходне године само од пореза на зараде имамо 80 милиона динара више, што говори да се људи запошљавају, да су порези на зараде у континуитету из године у годину све већи и да стварамо услове где се све више људи запошљава. Буџет за ову годину смо планирали опрезно, на нивоу прошлогодишњег, али једноставно испоставља се да смо све прошли, мислим на привреду и све пуниоце буџета, без проблема. За 16 милиона су већи приходи од пореза на имовину у односу на исти дан прошле године, што говори да се гради и да имамо велик напредак у финансијском смислу", изјавио је Манчић.

Чињенице из Извештаја о реализацији буџета у 2020. години и из Предлога одлуке о Првом ребалансу дају наду за велики оптимизам, како оних који воде локалну самоуправу, тако и оних којима живот зависи од реализације програма и мера које спроводи наша локална самоуправа, изјавио је председник СО Рума, Стеван Ковачевић.

"Извештај о остварењу буџета у 2020.години је више него охрабрујући, с обзиром на то да је тај извештај показао да је остварење буџета отприлике на нивоу 2019. године, а ту годину смо прогласили као рекордну годину, као најуспешнији буџетску годину у последњих неколико деценија. Та чињеница је још вреднија ако имамо у виду да је тај буџет остварен у години велике планетарне кризе, у години када је заиста долазило до пропасти многих индустријских грана, до застоја у производњи многих великих привредних колектива. Чињеница је да се криза није толико осетила у раду привредних колектива који функционишу код нас, није се осетила ни на буџетско финансирање и даље су приходи који се остварују од пореза на доходак највећа приходна ставка и то је оно што говори у прилог томе да имамо очуван привредни амбијент, упркос свим изазовима које је пандемија ковида донела", рекао је Ковачевић и додао да престанком ванредних околности можемо очекивати још боље привредне резултате и још боље пуњење буџета, тако да сасвим сигурно можемо очекивати да ћемо све зацртане развојни програме у 2021. години остварити.

На данашњој седници усвојени су извештаји о раду јавних предузећа и установа чији је оснивач Општина Рума, као и Закључак којим се даје сагласност на Одлуку Надзорног одбора о усвајању ценовника ЈП "Водовод" Рума по којем је цена воде увећана за 5 одсто.

"Од 2013. године нисмо одобрили ниједно повећање цене воде, ето после колико година први пут усвајамо предлог да се цена воде подигне за 5 одсто. Мислимо да разлог има оправдање, пре свега јер су се импути који улазе у цену воде у међувремену неколико пута повећавали и ми морамо да очувамо економску супстанцу нашег јавног предузећа. Са друге стране очекује нас значајна инвестиција у наредних неколико година, врло брзо што се тиче изградње пречистача, а за неколико година "Водовод" ће морати да обезбеди кроз своје пословање и финансирање одржавања тог пречистача. Постоји ту још простора и то зна менаџмент "Водовода". Не може се све решавати кроз повећање цене воде, постоји простор кроз рационализацију у предузећу и постоји простор на који мора предузеће да реагује, а то је да се смањи губитак воде на мрежи јер тај губитак од преко 40 одсто је нешто што не може да се оправда ничим другим него мањкавости предузећа у раду. У том периоду док пречистач не буде изграђен и не буде се брига о њему поверила ЈП "Водовод" мора се изнаћи начин да се и тај губитак смањи и да то буде мера подршке бољем финансирању одржавања тог пречистача", изјавио је Ковачевић.

Усвојен је Извештај о раду председника Општине Рума и Општинског већа општине Рума за 2020. годину. У извештају се наводи да сагледавајући све области, може се са сигурношћу закључити да је читава Општина Рума добила развојни замах који траје до данас, а да резултати нису изостали и само су мотив више за нове активности и пројекте.

Одборници су усвојили Извештај Изборне Комисије о спроведеним изборима за чланове Савета месних заједница на територији општине Рума одржаних 23. маја 2021. године. Председник СО Рума, Стеван Ковачевић, задовољан је како је текао изборни процес.

"Задовољан сам и одзивом грађана на те изборе с обзиром да је дупло више грађана овог пута изашло него што је изашло на изборе за савете месних заједница 2017. године. То говори да су грађани заинтересовани за политички живот у својим срединама и верујем да ће процес конституисања савета који је у току и који се одвија без већих проблема бити завршен успешно, да ћемо добити подмлађене, агилне, креативне, иновативне савете месних заједница који ће много помоћи и нашој локалној самоуправи да лакше реализује зацртане програме развоја", рекао је Ковачевић.

Скупштина је дала сагласност на Предлог одлуке о промени назива парка у Руми којом се "Градски парк" на углу Трга ослобођења и Главне улице мења назив у "Парк хероја са Кошара и Паштрика". Иницијатива за промену назива потекла је од Удружења грађана "Академија Видовданских Витезова Србских - Рума. На предлог Савета МЗ Кленак улици која до сада није имала назив, а простире се између улица 1. мај и Добриле Ракетић, дат је назив Улица Дејана Костића, по суграђанину који је херојски положио живот у одбрани отаџбине на караули Кошаре, у априлу 1999. године. Дејан је имао само 21 годину.

За в.д. директора ЈП "Солидарност" именован је Бранислав Павић, за директора ЈП "Гас-Рума" Драган Косановић, а за директора ЈП "Водовод" Милан Карајловић.
donor
donor
donor
donor