img

Вести

Ерасмус+ пројекат "Са роботом на Ти"

img

Print

Уводна конференција поводом почетка пројекта "Са роботом на Ти“ одржана је јуче у Средњој техничкој школи "Миленко Брзак Уча“ у Руми.

Пројекат је финансиран из средстава ЕУ, кроз програм Ерасмус+, а циљ пројекта је стручна обука наставника и ученика и приближавање привреде и формалног и неформалног образовања.

Владимир Лалошевић, директор Центра нових технологија из Руме и председник Уније послодаваца Војводине је указао да је ЦНТ прва компанија, односно фирма, која је носилац једног школског пројекта у оквиру програма Ерасмус+.

Партнери у пројекту су им Техничка школа из Руме, као и две партнерске школе, једна из Португала и једна из Словеније.

"Идеја пројекта је да се подигну компетенције и ђака и професора, стицањем знања и новости везаних за ИТ технологију. Поред тога желимо да штампамо један уџбеник који ће водити неформално образовање и може да се користи касније у неформалном образовању за обуку ђака за програмирање дронова, робота и коришћење 3Д штампача", рекао је Лалошевић.

Управо ова ситуација везана за пандемију корона вируса, показала је да је потребна брза дигитализација.

"Овај пројекат доприноси да се привреда полако помера на почетак ланца у едукацији, не само да будемо неко ко прима ђаке, него неко ко ће да помогне да се ђаци едукују и спремно излазе на тржиште рада. Било да се у привреди запосле или направе своја предузећа, то ће показати време, а главни циљ је да они остану у нашој земљи и да напредујемо даље", истакао је Лалошевић говорећи о разлозима за креирање и сада реализацију овог пројекта.

Весна Илић, директорка СТШ "Миленко Брзак Уча“ је изразила задовољство што је баш ова школа изабрана као партнер у пројекту.

"Ми смо се, као школа, и до сада трудили да уђемо у систем дуалног образовања, да деца уче уз рад. А овај вид неформалног образовања унапређује још више тог нашег ученика, који треба да буде спреман за тржиште рада. Пројекат траје две године, а у том периоду подижемо компетенције како наших ученика, тако и наставника. Обезбеђене су обуке у Србији, Португалији и Словенији, тако да је пројекат као целина, замишљен да промовише и те наше смерове који су везани за компјутере", истиче директорка Илић.

У овој школи, у области машинства постоји смер машинског техничара за компјутерско конструисање и у области електротехнике за електротехничара рачунара.  У пројекат ће бити изабрани вероватно ученици другог разреда и то по четворо из оба ова смера.

"Они ће са наставницима путовати на те обуке и по завршетку добити сертификате да су учествовали у неформалном образовању. Велики број ученика је заинтересован да учествује у пројекту, а ми морамо бирати и ученике који добро знају језик, јер ће комуницирати са ученицима из других земаља, тако да и о томе морамо водити рачуна" каже Весна Илић.

У раду панел дискусије учествовао је Никола Божић, програмски директор у Истраживачкој станици Петница. Петница следеће године обележава 40 година  рада и бави се додатним научним и технолошким образовањем младих. У 20 области прошло је, за четири деценије рада, скоро 50.000 учесника и реализовано је преко 4. 000 програма.

"Овај пројекат је добар пример тога да једна компанија води Ерасмус пројекат, што није чест случај. Треба да покажемо да може да се реализује и да буде успешан у једној микросредини, а онда да можемо да га скалирамо на веће регионе и земљу. ЦНТ је прва компанија носилац пројекта у програму Ерасмус+ који се примењује од 2017. године за основне, средње школе и компаније", рекао је Божић.

Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања у Србији је такође, био учесник панел дискусије организоване у Техничкој школи.

"Овакве иницијативе, кроз дуални приступ,  и кроз сарадњу привреде и образовања, сигурно ће довести до тога да се целокупни квалитет образовања подигне. Видим овде заинтерсованост представника послодаваца, синдиката, локалне самоуправе и школа, што значи да је овај пројекат локално добро препознат и да ће бити и касније добра искуства по његовом завршетку", рекао је Бранислав Ранђеловић.

Задатак компаније ЦНТ је да обезбеди обуку, тј.тренинг за 12 ученика (из сваке земље по 4 ученика -  профила програмер, електротехничар и машински техничар) и за 6 наставника (из сваке земље по два, профила наставник електро-машинске групе предмета, односно наставник програмирања и роботике из партнерских земаља) на тему управљање дроном.

Задатак партнера из Португала је да обезбеди обуку у домену програмирање робота и аутоматизација одређеног дела за изабран задатак (на пример додатно програмирање само руке робота за специфичан аутоматизован задатак).

Задатак партнера из Словеније је да уз помоћ 3Д штампача креира нови механички део за робота као наставак или додатак оригиналу а за потребу уско дефинисене активности за овај пројекат. Након реализације све три обуке по истом принципу добићемо приручник на енглеском језику и на три матерња где ће бити представљена детаљна упутства са обука као и активности кроз пројекат.
donor
donor
donor
donor