img

Вести

Министар са румским пољопривредницима – Заједнички одређујемо приоритете

img

Print

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас пољопривредно газдинство Карајловић у Руми. Министар Недимовић је заједно са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомиром Божићем и председником Општине Рума Слађаном Манчићем одржао састанак са румским пољопривредницима на коме је саслушао њихове предлоге, сугестије и изложио планове Министарства.

Ја сам министар за терен, најважније је разговарати са људима, колико смо прописа променили баш на основу разговора са људима, јер се на терену најбоље види шта се дешава. Ви на терену можете да чујете шта је уствари живот, често на Теразијама или негде у Београду не чују, немају слуха за то и онда дође до размимоилажења ставова људи са терена и оних који доносе одлуке, a то је највећи проблем. Морам рећи да је некад било много више проблема него данас, а то неће нико да призна“, изјавио је министар Недимовић.

„Хтео сам да људе информишем о стању житарица и на светском тржишту, ми зависимо од свега тога.Неких значајних померања у ценама на данашњи дан, како стоје ствари, не би требало да буде, а цене су сада на максимуму који познаје пољопривреда 21.века. Просто је невероватно да је дошло време за ратаре. Сад само да буде све како треба, да немамо непогоде, да се опраши кукуруз и да нас Бог види на јесен“, казао је Недимовић.

Слађан Манчић председник Општине Рума се захвалио министру Недимовићу и покрајинском секретару Божићу на посети, нагласивши да је разговор на терену са људима најбољи начин да се помогне пољопривредним произвођачима.

„На терену се чују сви проблеми, све жеље, на основу којих се касније креирају и кредитне линије и државне мере подршке пољопривредницима. То је на крају крајева политика Српске напредне странке и политика председника Вучића који инсистира и од министара и од председника општина да разговарају са људима. Из разговора са пољопривредницима се види да је сарадња Владе РС, Покрајине, нас на локалу са њима добра. Општина Рума издваја такође значајна средства да помогне пољопривредним произвођачима и стојимо на располагању свима кроз низ мера које финансирамо из буџета“, рекао је председник Манчић.

Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство напомиње да су састанци са пољопривредницима широм Војводине важни са аспекта планирања буџета за наредну годину и због нових конкурсних линија.

„На терену у разговору са пољопривредницима долазимо до драгоцених информација шта је то што је неопходно убацити у нове конкурсне линије. Битно је да постоји та повратна информација између секретаријата и самих пољопривредника и да сви ти конкурси буду искључиво наменски за све оно што пољопривредници и очекују“, истакао је Божић.

Домаћин данашњег састанка у Руми, земљорадник Ђура Карајловић, похвалио је рад ресорног министарства и додао да планира да конкурише за средства којима ће модернизовати своју пољопривредну механизацију.

„Чекамо конкурс, ако буде прилике конкурисаћемо за једну прскалицу. Породично радимо око 85 јутара искључиво наше, аренду не радимо, с обећањима министра смо задовољни, е сад ако то све Бог да да буде тако, има да се радујемо сви. Ми сејемо само соју и пшеницу, пола једно пола друго, кукуруз не сејемо, ово све урадимо сами, нико нам не треба. Најмање уложимо пара у то, е сад можда мање и добијемо. Цене су супер ове године, дај Боже да остане и на годину. Кукуруз је око 27 динара, пшеница је 24 без пдв, соја 84-84,5, искључиво ратарство. У суштини ја сам задовољан, само дај Боже здравља“, поручио је Карајловић.

Председник Општине Рума је министру Недимовићу и покрајинском секретару Божићу уручио и пригодне поклоне у виду монографије Руме и монографије посвећене стогодишњици присаједињења Срема Србији.
donor
donor
donor
donor