img

Вести

Обележен Дан победе

img

Print

Полагањем венаца на Градском гробљу у Руми обележен је 9.мај, годишњица победе над фашизмом. Венце су положили председник Скупштине Општине Рума, Стеван Ковачевић, заменица председника Општине Рума, Александра Ћирић, представници СУБНОР-а, Општинског удружења пензионера, политичких странака и грађани. Тиме су присутни обележили 76. годишњицу од победе над највећим злом 20. века и завршетак Другог светског рата, који је по обиму разарања и страдања најтрагичнији сукоб у историји човечанства.

„За све нас ово је најважнији и најдражи празник. То је наше сећање и понос, историја наше земље и историја сваке породице, део наше душе.

У великој антифашистичкој коалицији допринос наших народа је немерљив, то је нешто што треба да представља светлу и свету страницу наше историје, нешто чиме се поносимо. Чак и они који не препознају овај празник у свом идеолошком формату, не могу да негирају да су на бази народноослободилачке борбе и онога што данас слави СУБНОР настали постулати изградње и очувања савременог света који ми данас баштинимо“, истакао је Томислав Милић, председник СУБНОР-а Рума.

Наш народ сразмерно броју становника дао је највеће жртве у Другом светском рату, напоменуо је Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума. Србија је улазећи у ред антифашистичке коалиције осветлала образ својих предака и задала велики морални задатак будућим генерацијама.

„Фашизам је побеђен, али та идеологија зла, на жалост није. Испољава се у различитим облицима и у савремено време, а различите видове ове идеологије зла покушавају да у пракси спроведу и многи неформални центри моћи који управљају данашњим политичким процесима. Посебно треба да нас забрињава да последице деловања тих неформалних центара моћи, који у позадини имају суштински фашистичке идеје, и крајем 20. века и данас, највеће последеце осећа српски народ. Једним делом, нажалост смо томе допринели и ми, јер смо по завршету Другог светског рата после озваничења победе над фашизмом, уместо да негујемо културу сећања, да се озбиљно и објективно бавимо процесима који су се догађали током Другог светског рата, ми смо предност дали неким нашим идеолошким поделама, нашим идеолошким и партијашким расправама, занемарујући колико смо жртава током рата поднели. Нисмо успели ни до данас да попишемо и побројимо све наше жртве и тиме смо дозволили да се данас нашим жртвама лицитира, што је највећа увреда за саме жртве, а што није на част нама, савременицима“, истакао је Ковачевић.

Сећање на овај датум и прича о историјским жртвама требало би да спречи даљу релативизацију, додао је Ковачевић. 9. мај је изуетно важан датум у историји целог човечанства јер је 1945. заустављена једна репресивна идеологија која је узроковала страдање милиона људи и изазвала избијање Другог свестског рата који је претио да уништи све људске вредности, напоменула је Александра Ћирић, заменица председника Општине Рума.

„Што се тиче Руме, Други светски рат и борба против фашизма заузима посебно поглавље. Румљани су дали велики допринос тој борби за слободу, почев од прве ратне године 1941. велики број Румљана се прикључио НОБ-у да би током свих ратних година учествовали у великим опрецаијама на територији читаве бивше Југославије у борби за слободу. Страдало је 600 Румљана у тој борби, а дала је и четири народна хероја: Душана Јерковића, Вељка Дугошевића, Лазара Саватића и Лазара Марковића“, закључила је Александра Ћирић.
donor
donor
donor
donor