img

Вести

Изградња Фрушкогорског коридора - Вучић: Радимо велике ствари за Србију

img

Print

Бушењем првог шипа симболично су отпочели радови на изградњи Фрушкогорског коридора. Та брза саобраћајница од Новог Сада до Руме, дужине од 47,7 километара, спојиће ауто-путеве ка Шиду и Суботици. Церемонији је присуствовао државни врх Србије, који је предводио председник Александар Вучић, те челни људи локалних самоуправа Сремског и Јужнобачког округа.

Председник Вучић је поручио да радимо велике ствари за нашу земљу. Амбасадорка Кине Чен Бо истакла је да нови пројекти показују виталност кинеско-српске сарадње, без обзира са каквим изазовима се суочава.

Председник Србије је, говорећи на церемонији отпочињања радова, рекао, цитирајући Милоша Црњанског, да стрмоглаво грабимо у будућност и радимо велике ствари за нашу земљу.

Градиће се, казао је, мост од 1.765 метара ка Ковиљу и најдужи и најтежи тунел који ће бити дуг 3,5 километара.

"Биће спојена читава јужна Бачка за срцем Сремског округа, али и са Мачвом и бити на коридору који од Румуније води и ка Хрватској и Републици Српској. Ово ће олакшати живот људима, камионски превоз, омогућити бржи превоз, лакши, лепши и удобнији живот за људе", навео је Вучић.

Према његовим речима, вредност радова на изградњи Фрушкогорског коридора је 606 милиона евра.

"Скуп је пројекат, чим градите мостове, најкомпликованије тунеле, ту нема малих цена и нечега што је јефтино. Данас Србија то може, хоће и мора да поднесе зато што желимо да генерацијама које долазе оставимо боље путеве, добар део онога што нисмо успели да направимо јер смо по 20-30 година протраћили њиховог времена", напоменуо је председник.

Председник Србије је нагласио да је поносан на чињеницу да Србија данас гради више него икада.

"Можете неког да волите или не волите, али само Коридори граде око 400 километара што брзих саобраћајница, што ауто-путева. Нисам сигуран да толико граде сада Немачка и Француска, да не говорим о мањим и мање успешним земљама", напоменуо је Вучић.

Амбасадорки Кине Чен Бо се захвалио за пожртвован рад, посвећеност и напоре које улаже за напредак односа Србије и Кине.

Додао је да ће за свако посечено стабло на Фрушкој гори бити засађене две нове саднице.

"Важан еколошки пројекат, водимо рачуна о квалитету живота људи, из срца Фрушке Горе изместићемо један велики део саобраћаја", каже Вучић.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо рекла је да јој је велико задовољство да присуствује церемонији почетка изградње Фрушкогорског коридора.

Јуче је, каже, заједно са председником Вучићем прославила отварање деонице обилазнице око Београда, а већ данас обележавају почетак изградње новог пројекта.

Истакла је да то у потпуности показује виталност кинеско-српске сарадње, без обзира са каквим изазовима се суочава. "Ми, челични пријатељи, можемо заједничким напорима да све издржимо", поручила је Чен Бо.

Оценила је да је Фрушкогорски коридор важан пројекат за Војводину и за целу Србију.

Амбасадорка је подсетила да је ЦРБЦ прва кинеска компанија која је у области инфраструктуре дошла на тржиште Србије, "Од Пупиновог моста до пута Милош Велики, па све до данас, та компанија дуго и успешно сарађује са српским партнерима", истакла је Чен Бо.

Свима је пожелела срећан Први мај и истакла да је то важан паразник и у Србији и у Кини.

Фрушкогорски коридор биће брза саобраћајница од Руме до Новог Сада у дужини од 47,7 километара, која ће спојити ауто-путеве ка Шиду и Суботици.

Имаће четири траке од по 3,5 метра, без зауставних трака.

Кроз Фрушку гору ће бити пробијен тунел дужине 3,5 километра и изграђен мост преко Дунава од 1,8 километара.

Ова саобраћајница растеретиће саобраћај кроз Фрушку гору, повезаће Војводину са Западном Србијом и Републиком Српском. Део је путног правца Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница.

Вредност пројекта је 606 милиона евра, ради се у четири фазе, а главни извођач радова је кинеска компанија ЦРБЦ.

Како је раније најавио председник Србије, Фрушкогорски коридор биће завршен у рекордном року, до марта 2024, годину дана пре рока.
donor
donor
donor
donor