img

Вести

Министарка Кисић Тепавчевић и државни секретар Ђерлек посетили ГЦ Срем

img

Print

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић и државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек посетили су данас Геронтолошки центар "Срем" у Руми.

Министарка Кисић Тепавчевић и државни секретар Ђерлек су корисницима установе уручили пригодне поклоне у виду витамина за јачање имунитета, а у разговору са директором ГЦ "Срем" др Зораном Славујевићем упознали су се детаљније са радом установе и превентивним мерама које се предузимају у борби против корона вируса.

После разговора са корисницима који бораве у ГЦ "Срем" министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да управо наши најстарији суграђани нам изнова и изнова показују како треба да се понашамо, шта значи одговорност и шта значи љубав према најмилијима.

"Они су били у карантинским условима више од годину дана и никада нисмо чули неку реч жалбе, знали су да тако треба да се понашају да би сачували своје здравље и здравље својих најближих. Управо овај Геронтолошки центар нам представља одличан пример. Последњи случај корона инфекције био је средином јануара месеца. Готово сви корисници су вакцинисани и ревакцинисани и сада је ово прилично безбедно окружење када је у питању корона вирусна инфекција", изјавила је министарка и додала да се у овој Установи и даље придржавају свих препоручених епидемиолошких мера.

"Овде можемо да видимо једну топлину породичног дома, једну добру атмосферу и оно што је мене посебно гануло што сам од више корисника чула, па чак и од колега, они су искрено рекли "да ви нисте сада ту овде би се чула музика", тако да желим да поручим да сваки следећи пут када будемо долазили желимо да се чује и музика и смех и да видимо како наши најстарији суграђани своје пензионерске дане проводе управо онако како заслужују", поручила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Србија је од самог почетка борбе против вируса COVID-19 изабрала једну врло озбиљну стратегију, оценио је државни секрета др Мирсад Ђерлек.

"Поред вакцине која је неприкосновена у борби против COVID-19 и захваљујући нашем Председнику Вучићу, који је заиста најзаслужнији што Србија има оволики број вакцина, сматрамо да је и јачање имунитета изузетна ствар у лечењу и превенцији вируса и зато смо се и одлучили да је ово још једна у низу од мера да помогнемо нашој најрањивијој популацији као што су наши пензионери. Са друге стране, јачање имунитета суплементима доказано је и на научној бази у свету и код нас, да витамин Д3, цинк и витамин Ц, јачају имунитет у овако тешкој ситуацији. Мислим да ће ово добро доћи нашој осетљивој популацији, да их заштитимо да не дође до реинфекције. Ми дугујемо једно велико поштовање, једну велику захвалност нашим пензионерима и у овом тешком тренутку нам је изузетно битно њихово животно искуство, њихова дисциплина, њихова мудрост, како би заједно победили ову опаку болест", нагласио је др Ђерлек.

Директор Геронтолошког центра "Срем" Рума др Зоран Славујевић је истакао да се у тој установи поштују све мере Владе РС, те да је 86 одсто корисника већ вакцинисано.

"Имали смо мали степен епидемије, имали смо низак степен смртности, а до сада, то је веома битан податак, укупно 86 одсто корисника вакцинисали, вакцинација се наставља даље и вероватно ће бити стопроцентна, питање је само дана. Поштујемо све мере Владе РС. Међу првима смо дозволили посете по строгим епидемиолошким условима, чак смо дозволили и излазак корисника да обиђу своје најмилије, пошто су две године малтене били у чистом карантину. Функционишемо јако добро. Трудимо се да објекат одржавамо на највишем могућем нивоу и да пружимо максимално услуге које они заслужују", казао је Славујевић.

Деда Милош Дражић(91 година) је министарки Кисић Тепавчевић рекао да у Србији нема лепшег Дома за живот, похваливши рад свих у ГЦ "Срем".

"Сви воде рачуна да бисмо ми што лепше живели и удобније. Ја мислим да је у овој лепој Србији све посвећено бољем животу, од најмлађе деце, до нас најстаријих, у овој лепој Србији многи светски људи би волели да живе", сматра деда Милош.

Учитељица Нада Божић, од скора је у ГЦ "Срем", али су њени утисци више него позитивни.

"Пола године сам овде, осећам се као код своје куће и ту се срећем са дивним људима, разумним, стрпљивим и са људима који знају шта значи лепо опхођење. Овај поклон који смо данас добили од наше Србије нам много значи, велико нам је срце, јак је осећај љубави према нашој Србији и људима који брину о нама. Осећамо се безбедно, лепо, спокојно јер на нас мисле они који воде ову државу", рекла је Нада, која је пуних 38 година образовала најмлађе наше суграђане.

Директор др Славујевић је гостима уручио и пригодне поклоне у виду уметничких дела, слика са чувене Ликовне колоније ове установе, као и ручне радове са секција корисника, а у име председника Манчића, који је из оправданих разлога био спречен да буде данас у ГЦ "Срем", министарки Кисић Тепавчевић и државном секретару Ђерлеку уручене су монографије "Рума у Срему кићеном".
donor
donor
donor
donor