img

Вести

Расписани избори за чланове Савета месних заједница

img

Print

На основу члана 19. Одлуке о месним заједницама на територији општине Рума ("Службени лист општина Срема", број 39/2020) и члана 92. Статута општине Руме ("Службени лист општина Срема", број 06/2009, 38/2012,28/2014 и 15/2019), председник Скупштине општине Рума Стеван Ковачевић донео је данас Одлуку о расписивању избора за чланове Савета месних заједница на територији општине Рума.

Избори се расписују за чланове Савета свих месних заједница на територији општине Рума(4 градске, 16 сеоских) и одржаће се 23. маја 2021. године (недеља), у времену од 7 до 19 часова.

Рокови за вршење изборних радњи почињу да теку 23. априла 2021. године. Изборе ће спроводити Изборна комисија и другостепена Изборна комисија за спровођење избора за чланове Савета месних заједница које су формиране на претходној седници Скупштине Општине Рума, изјавио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Значајан политички процес је пред нама, значајан пре свега за најнепосредније учествовање грађана у локалној самоуправи. Желим да поручим грађанима Општине Рума да су избори за чланове Савета месних заједница од непроценљивог значаја за остварење њихових најреалнијих и најживотнијих питања, да их позовем да се у што већем броју одазову на предстојеће изборе, да се укључе и у кандидационе поступке да се најистакнутији, најспособнији, они који су најприљежнији друштвеном раду, ангажују за добробит својих месних заједница и да добијемо Савете који ће у наредном периоду од четири године бити најнепосреднији партнери општинских органа у реализацији политике развоја Општине Рума", поручио је Ковачевић и појаснио да су избори за чланове Савета МЗ грађански избори, те да кандидате не кандидују политичке странке, него их кандидују грађани са територије месних заједница у којима живе.

"Ја се надам да ћемо 23. маја добити нова подмлађена руководства месних заједница са којима ћемо сарађивати на најнепосреднијем развоју месних заједница у нашој општини. Ми смо на седници СО донели и одлуку која ће у значајној мери допринети већој заинтересованости за учешће на овим изборима. Смањили смо број чланова савета месних заједница, тако да имамо од пет до седам чланова МЗ, зависно од броја грађана који живе на територији месне заједнице. Поједноставили смо значајно поступак прикупљања потписа за оверу кандидатура, тако да ће се то све вршити код нотара у поједностављеном поступку, који ће свакако утицати на већу мотивисаност грађана да учествују у овим изборима", истакао је Ковачевић.
donor
donor
donor
donor