img

Вести

Пешачко-бициклистичком стазом до веће безбедности у саобраћају

img

Print

Због мале раздаљине између Путинаца и Доњих Петроваца многи мештани за одлазак у суседно село користе бицикл, а на локалном путу је присутан и значајан број пешака. То је посебно изражено у раним јутарњим сатима када многи Петровчани баш пешице или бициклом одлазе до путиначке железничке станице, па даље возом на посао.

Захваљујући сарадњи локалне самоуправе и грађана румске општине, оличеној у пројекту "Партиципативно буџетирање", биће повећана безбедност за све учеснике у саобраћају на локалном путу који повезује два села, јер је почела изградња пешачко-бициклистичке стазе дуге 1,65 километара.

Пројекат се реализује по узору на пешачко-бициклистичку стазу Путинци -Жарковац, која не само да је омогућила свим пешацима и бициклистима да лакше стигну на одредиште, већ је драстично повећала и саму безбедност саобраћаја за све учеснике.

Радове на изградњи стазе, који се у потпуности финансира из локалног буџета,  обишао је данас председник Општине Рума Слађан Манчић.

"Ово је оно што су мештани и једне и друге месне заједнице желели, што смо ми кроз пројекат "Партиципативног буџетирања" и уважили. Добар пример је свакако стаза коју смо претходно изградили између Жарковца и Путинаца, која се добро користи, ево сада ћемо имати и између Путинаца и Доњих Петроваца, стазу дужине 1,65 километара, ширине 1,7 метара. Радови су већ поодмакли и мислим да ће значити и једном и другом селу, можда мало више Доњим Петровцима селу које је везано за Путинце. У великој мери ћемо обезбедити безбеднији саобраћај, бициклистима, пешацима, деци и свима који циркулишу између ове две месне заједнице", изјавио је председник Манчић.

Вредност радова је нешто испод 20 милиона динара са ПДВ-ом. Земљани радови се приводе крају, ради се тампонирање, предвиђена су и два бетонско-метална моста преко канала, предстоји затим асфалтирање, а завршетак радова се очекује до половине следећег месеца.

Члан Савета МЗ Доњи Петровци Горан Чворков се захвалио Општини и председнику Манчићу на реализацији пројекта који је био, како каже, преко потребан, јер саобраћајне несреће на путу између два села нису биле реткост.

"Било је доста саобраћајних несрећа у којима су углавном учествовали пешаци. Било је нажалост и смртних случајева, тако да ће са овом стазом бити много безбедније и за пешаке и за бициклисте и када се све уради биће прелепо", казао је Чворков.

Стаза између Путинаца и Жарковца је већ дала значајне резултате у борби за већу безбедност у саобраћају, те се слична ствар очекује и са новом стазом, рекао је председник МЗ Путинци Бранко Мандић.

"Желео бих да захвалим председнику општине што је испунио наше жеље, но, сигурно да то све не би могло да се уради да буџет општине није такав какав јесте. Добићемо лепу, уређену стазу, на радост свих мештана. Било је доста несрећа на овом путу, баш као и несрећа између Путинаца и Жарковца. Између ова два села се стаза показала јако ефикасно, јако добро, хвала Богу ништа лоше се није десило. Петровцима ће ова стаза више значити пошто има доста радника који путују на воз и немају ујутру рано превоз. Замолио бих мештане ова три села, пешаке и бициклисте, да више не користе пут, већ да користе стазу, јер је она далеко безбеднија за све њих", поручио је Мандић.

Завршетком изградње пешачко - бициклистичке стазе Доњи Петровци - Путинци(двогодишњи пројекат реализован по фазама), Општина Рума је реализовала све пројекте из 2020. године. Што се тиче овогодишњих пројеката, један је већ завршен(Паметне табле за основне школе), а у буџету се налазе још четири.
donor
donor
donor
donor