img

Вести

Састанак поводом прикључења Руме на Регионалну депонију "Срем - Мачва"

img

Print

Председник Општине Рума Слађан Манчић одржао је данас састанак са градоначелницом Сремске Митровице Светланом Миловановић и градоначелником Шапца Александром Пајићем, а тема разговора у митровачкој Градској кући било је прикључење Руме Регионалној депони "Срем - Мачва".

На састанку су договорени конкретни кораци ка прикључењу Руме на регионалну депонију, као и стандарди који морају да се испуне да би се смеће на адекватан начин одвозило и депоновало на исту.

"За Руму је ово веома важна ствар. После више деценија доћи ћемо у ситуацију да, са једне стране, уђемо у пројекат затварања наше постојеће депоније, која се измиче контроли, а са друге стране имаћемо уређено одлагање и одвожење смећа на адекватном месту које је за ту намену и направљено. Процедура је сложена, није посао који може да се уради за 24 сата. Доста ствари и фактора који утичу на то морају да се задовоље у наредном периоду, али ми ћемо се трудити зато што је то у нашем интересу, у интересу наших грађана, да у што краћем временском интервалу достигнемо тај ниво да можемо да почнемо да одлажемо смеће на регионалну депонију. Ту пре свега мислим да оспособимо наше Јавно предузеће, у смислу све потребне логистике, од камиона, контејнера, платоа за сортирање отпада и свега онога што је неопходно. С обзиром да смо озбиљно ушли и да имамо озбиљну намеру да тај дугогодишњи проблем наше општине решимо, мислим да ћемо то урадити у најкраћем могућем року", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Градоначелници Сремске Митровице и Шапца, Светлана Миловановић и Александар Пајић, сагласни су да је регионално решавање проблема одлагања отпада и заштита животне средине приоритет за све локалне самоуправе, те да је лако направити пример добре праксе када сви раде заједно.

Директор ЈП "Комуналац" Драган Панић је напоменуо да је пред овим јавним предузећем озбиљан организациони посао, али да је свима у румској општини у интересу затварање старе депоније и прелазак на Регионалну депонију "Срем - Мачва".

"Тиме ћемо свакако решити дугогодишњи проблем који мучи све општине и градове у Србији, тако и Руму. Нама предстоји једно организационо спровођење свих поступака који ће нам омогућити да лакше, економичније, све оно што сакупљамо по румској општини, превеземо до регионалне депоније. То је период који ће трајати неко време, али свакако ћемо решавати све оне проблеме који су до сада мучили како грађане Руме, тако и целе Општине", рекао је Панић.

Подсетимо, Скупштине Сремске Митровице, Шапца и Руме су недавно изгласали Одлуку о прикључењу Руме на Регионалну депонију "Срем - Мачва", а градоначелница Сремске Митровице је на састанку казала да би ускоро и Општина Шид могла да се прикључи депонији надомак Јарка и Шашинаца.
donor
donor
donor
donor