img

Вести

Помоћ Ромима при пријављивању за имунизацију

img

Print

Заменица председника Општине Рума Александра Ћирић, угостила је данас у Градској кући државног секретара у Министарству државне управне и локалне самоуправе Стевана Глигорина, а тема састанка је била имунизација становништва са посебним освртом на помоћ припадницима ромске националне заједнице у пријављивању за вакцинацију.

Наиме, Општина Рума већ другу седмицу омогућава свим заинтересованим Ромима помоћ у пријављивању за вакцину и то путем два штанда, који су у нашој општини оформљени уз смернице ресорног министарства.

"Набавком вакцина држава је предузела све потребне мере како би се сви заинтересовани грађани без обзира на етничку припадност пријавили за вакцинацију. У том циљу Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило је свим општинама и градовима смернице и препоруке како да се помогне и ромском становништву, односно становништву из ромских насеља да се пријаве за вакцинацију. Општина Рума се одмах укључила у овај пројекат и 24. марта је оформљен стални штанд за пријављивање лица заинтересованих за имунизацију у просторијама Удружења Рома у Руми. Такође, у циљу ефикаснијег спровођења ових мера Општина Рума је оформила Мобилни тим за социјалну инклузију Рома који радним данима обилази сеоска насеља на територији Општине Рума у којима живи ромско становништво,како би им се помогло да се пријаве за вакцинацију. Од 24. марта до данас мобилни тим је обишао 14 сеоских насеља у којима живи ромско становништво. Општина Рума, као одговорна локална самоуправа, схвата велики значај вакцинације становништва, јер је вакцина једини начин борбе против ове опаке болести и зато је омогућила свим грађанима једнак и лак приступ за имунизацију", изјавила је Александра Ћирић.

Координаторка Мобилног тима за социјалну инклузију Рома Данијела Тадић сматра да је вакцинација значајна не само за Роме, већ за сво становништво.

"Многи Роми немају приступ интернету, не знају да рукују модерном технологијом и зато је важно да дођемо до њих и ова акција јесте осмишљена да би они могли да се пријаве и да искористе прилику да се вакцинишу против корона вируса уколико то желе. Желим да истакнем да смо пријављивали све људе, не само ромске националности, коме год је требала помоћ да се пријави, помогли смо", казала је координаторка Мобилног тима за социјалну инклузију Рома Данијела Тадић и додала да је до сада помоћ за пријављивање искористило стотинак грађана.

После састанка у Градској кући државни секретар Глигорин је посетио и нехигијенско насеље "Рупе" на румском Вашаришту, где је данас Мобилни тим пријављивао заинтересоване за имунизацију.
donor
donor
donor
donor