img

Вести

Нове мере Штаба за ванредне ситуације

img

Print

На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације локалне превентивне мере усаглашене су са мерама са виших нивоа власти.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је након седнице рекао да ће и у нашој општини радно време бити скраћено до 18 часова за све објекте који су наведени у мерама и по препоруци Кризног штаба Владе РС.

"Издаћемо наредбу да градски превоз мора да вози са 50 одсто капацитета, да ли је у питању раднички аутобус или јавни превоз, на тај начин морамо да покушамо да гужве, ако их има у аутобусима, сведемо на минимум", рекао је Манчић и истакао да се притисак на ковид амбуланту Дома здравља повећава. У ковид амбуланти је у претходне две недеље, закључно са јучерашњим даном, прегледано скоро 1.500 људи од тога, 418 људи је тестирано.

"То је страховит притисак на људе који тамо раде, само у јучерашњем дану је 170 људи прегледано у амбуланти. Јучешњи извештај показује да имамо 297 заражених. Велики број позитивних је на кућном лечењу, између 80 и 90 одсто има лаку клиничку слику, али има и смртних случајева, данас имамо две сахране пацијената који су преминули од корона вируса. Зато апелујем на све да се заједно придржавамо превентивних мера, да чувамо и себе и друге. Шта нам вреди иако 99% има лакшу клиничку слику, ако опет губимо животе. Здравствени радници раде максималан посао, изван својих могућности, не користе годишње одморе, остају до касно у ноћ. Ми смо ту да им пружимо сву расположиву помоћ и све оно што им је неопходно, али морају и грађани да дају свој допринос, да све ово схвате озбиљно", поручио је председник Манчић.

Штаб је данас анализирао и стање у образовним установама.

"Имамо 23 позитивна наставника, учитеља, професора, што се тиче деце имамо 18 деце код којих је потврђен вирус. У "Полетарцу" немамо ниједно дете које је позитивно на вирус. Најкритичнија је Техничка школа где имамо десеторо деце који су позитивни на вирус, али с обзиром да има 460 деце још увек нећемо предузимати стриктне мере у смислу онлајн наставе или затварања школа, само тражимо од надлежних у школским објектима да се мере примењују, да се хигијена подигне на виши ниво. Испоставља се да су деца још увек најбезбеднија у својим школама", казао је Манчић.

Појачана контрола поштовања мера ја на снази, контролише се и поштовање самоизолације.
"Постоје неодговорни људи који да иоле имају свести и морала не би себи дозвољавали да их неко контролише да ли су у изолацији, а не да се крећу по улицама или у затвореном простору, јер на тај начин угрожавају друге", нагласио је председник Општине Рума.
donor
donor
donor
donor