img

Invest in Ruma

Novo proširenje kompanije HealthCare Europe i zapošljavanje novih 300 radnika

img

Print

Kompanija "HealthCare Europe", koja se u industrijskoj zoni "Rumska petlja" bavi proizvodnjom memorijske pene, ponovo proširuje svoje proizvodne kapacitete.

Kinesko-danska kompanija i Opština Ruma postigle su dogovor o novom razvojnom projektu koji podrazumeva kupovinu novih 4,5 hektara zemljišta u Bloku 2 "Rumske petlje", izgradnju dodatnih 20.000 metara kvadratnih proizvodnog pogona i zapoljšavanju novih 300 radnika.

Detalje o novom proširenju najveće privatne kineske kompanije u Srbiji saopšili su na današnjoj konferenciji za medije predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i zamenik generalnog direktora "HealthCare Europe" Aleksandar Andersen Podravac.

"Jasni su pokazatelji da je ovo kompanija koja se konstantno razvija. Kupuju novo građevinsko zemljište, grade nove pogone, upošljavaju nove radnike. 2018. godine kada smo im prodali oko 4,5 hektara zemljišta izgradili su dodatnih 17.000 kvadratnih metara svojih proizvodnih pogona i u ovom trenutku imaju preko 50.000m2 proizvodnog pogona i ono što je za nas posebno bitno zapošljavaju preko 700 radnika, gde je, kako smo obavešteni, prosek plate između 40.000 - 50.000 dinara i to za ljude sa nižom stručnom spremom. Sada planiraju zapoljšavanje novih 300 radnika i to je značajno za sve", izjavio je predsednik Mančić i ocenio da su benefiti od uspešnog poslovanja pomenute kompanije višestruki.

"Mi smo već 2018. godine prihodovali oko 40 miliona dinara od prodaje skoro identične parcele kinesko-danskoj kompaniji. To će i ovog puta biti slučaj, međutim, to nije sve. Glavni prihod dolazi svake godine kroz porez na imovinu, jer velike su to površine, a tu je i porez na zarade. S obzirom da je kompanija izvozno orijentisana prihodovaće i sama država. Podsetiću, da je ugovorna obaveza kompanije bila da zaposle 225 radnika, a imaju ih 700, dok je u planu da naredne godine bude zaposleno 1.000 radnika, što će se pozitivno odraziti na sam budžet", rekao je Mančić.

Aleksandar Andersen Podravac ističe da kompaniji "HealthCare Europe" subvencije nisu ni potrebne, već brza i odgovorna opštinska administracija.

 

"Tržište zahteva brzu reakciju i mi smo odmah povukli konrektne korake da odgovorimo izazovu. Sa vlasnicima kompanije smo se dogovorili da uložimo ponovo u Rumu, gde imamo sve uslove za razvoj. Želeo bih da pohvalim Opštinu Ruma, njenu administraciju, jer su brzinom i efikasnošću odgovorili na naše potrebe. Svi znamo da je u biznisu vreme - novac, i da loša administracija može i te kako da uspori svaku investiciju. Mi smo znali da to nije slučaj u Rumi i da rumska lokalna samouprava profesionalno može da odgovori zahtevima privrede", kazao je Podravac i naglasio da je kompanija napravila veliki proboj na američko tržište.

"Iz godine u godinu, ovde u Rumi, naša kompanija duplira svoje kapacitete i kada je reč o broju zaposlenih i kada je reč o izvozu. Potreba za dodatnim proizvodnim pogonom proistekla je iz dobrog poslovanja na inostranom tržištu, konkretno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde smo za pola godine uspeli da imamo učešće od 3%. To je samo po sebi sjajno, jer Srbija ranije, kada je reč o vrsti proizvoda koje mi proizvodimo, nije ni bila vidljiva na američkom tržištu", zaključio je Podravac.

On je istakao da bi novu investiciju mogli realizovati već za šest meseci.

"Napravili smo rekorde u brzini izgradnje fabričkih pogona. I ovaj posao mi možemo da uradimo za šest meseci. Podsetiću da smo prvih 28.000 kvadrata digli za devet meseci i uselili mašine i počeli proizvodnju u roku od 11 meseci. Želimo da napravimo jednog ozbiljnog giganta ne samo u Srbiji već i u ovom delu Evrope, pa zašto da ne i u svetu. Krovni dogovor je da idemo na 1.200 zaposlenih i smatram da ćemo u narednim godinama vrlo lako premašiti tu brojku", poručio je Podravac.

Prvi čovek rumske opštine složio se sa konstatacijom da je najvažnija pomoć upravo u brzoj administraciji i efikasnosti u radu.

"To velike kompanije znaju da cene. Mi ćemo već sutra zakazati Veće kako bi zatražili procenu vrednosti nepokretnosti i to je ta pomoć o kojoj gospodin Podravac govori, druge pomoći nema jer ljudi sami finansiraju svoje pogone, plaćaju zemljište", napomenuo je Mančić.
donor
donor
donor
donor