img

Вести

9. Међународни фестивал једноминутног и кратког филма Mister Vorky

img

Print

9. Међународни фестивал једноминутног и кратког филма Mister Vorky биће одржан од 22. до 26. јуна у Културном центру „Брана Црнчевић“ и Градској библиотеци "Атанасије Стојковић".

У среду, 22. јуна у Градској библиотеци ће бити одржана панел дискусија Воркапић: Теорија и пракса филма коју ће гледаоци моћи да прате и онлајн, а Марко Костић, селектор фестивала, представиће програм посвећен Питеру Богдановићу, америчком режисеру, сценаристи, продуценту који је пореклом из Руме.

Свечано отварање фестивала заказано је за четвртак 23. јун у Културном центру.

У такмичарском програму једноминутних филмова, према избору селектора фестивала, филмског редитеља Марка Костића, биће приказан 81 филм. Према речима селектора овогодишњи програм највише чине дела домаћих аутора. О наградама ће одлучивати трочлани жири у саставу: Ивана Маринић Крагић, редитељка и продуценткиња из Загреба, Петер Церовшек, филмски аутор и директор фестивала FeKK из Љубљане и Петар Митрић, филмски кустос и продуцент из Суботице. Највећи број једноминутних филмова у такмичарском програму, укупно десет, релизовани су у домаћој продукцији.

У такмичарском програму краткометражних филмова под називом „9413“ биће приказано 18 филмова, од којих је 5 домаћих. Одлуку о најбољим кратким филмовима донеће кустос Аустријског филмског музеја у Бечу, Јуриј Меден.

У нетакмичарском програму Панорама домаћег кратког филма, биће приказано 7 домаћих документарних, анимираних и играних остварења.

Што се тиче пратећег програма, група Врело ће одржати концерт у петак, 24. јуна у КЦ клубу, а на затварању фестивала ће група Погрешно скретање изводити филмску музику и биће приказана панорама домаћег краткометражног филма. У суботу 25. јуна планирано је отварање споменика Славку Воркапићу на Градском тргу.

Оснивач и организатор фестивала је Независни филмски центар Vorky Team из Руме, покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Рума, а коорганизатори су Културни центар „Брана Црнчевић“ и Градска библиотека "Атанасије Стојковић".

Улаз на све програме је бесплатан.

Комплетан програм и сатницу фестивала можете прочитати на сајту vorkyteam.rs.

 

За време одржавања фестивала у Културном центру ће од 11 часова бити приказиван дечији филм Тајни агент Мјау.

 
donor
donor
donor
donor