img

Вести

Слава Храма Силаска Св. Духа на апостоле

img

Print

Председница Општине Рума, Александра Ћирић присуствовала је данас на светој архијерејској литургији у Саборном Храму Силаска Св. Духа на апостоле у Руми поводом прославе храмовне славе. Српска православна црква и њени верници три дана празнују дан Силаска Светог Духа на апостоле, празник у народу назван Духови или Тројице.

Литургији је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски господин Василије, велики број свештенства српске православне цркве и велики број верника. Након литургије организована је литија око храма и освештан славски колач.

Део традиције за овај празник у Руми је и стари народни обичај који се одржава на Духовски понедељак, а то су „Краљице“. Након литургије и причешћа, обичај је да „Краљице“ обилазе и певају пригодне песме по румским домаћинствима и установама, те су посетиле и Градску кућу где смо их угостили. Како краљички обичај налаже поворка лепо обучених и накићених девојака својим песмама и игром доноси берићет и благостање домовима које посете, домаћини их примају у своја дворишта и домове, те после отпеваних песама добијају разне дарове.

АНИП „Бранко Радичевић“ из Руме који је обновио овај обичај бави се очувањем изворне културне традиције српског народа на територији Срема и указује на значај очувања културних тековина српског народа, посебно међу децом и младима у намери да се ове тековине негују међу млађим генерацијама, како би у будућности могле да се преносе у наслеђе.

 
donor
donor
donor
donor