img

Вести

Из ђачких клупа правац у свемир

img

Print

Протекле недеље румску СТШ ’’Миленко Брзак – Уча’’ су посетили и предавање одржали Душан Радосављевић и Жељко Калем из Комитета за развој свемирског програма из Новог Сада. Повод њихове посете било је учешће ученика и наставника школе на Националном ракетном такмичењу на коме су освојили прво место и тиме се пласирали на ’’Континентално WCRC’’ такмичење које ће бити одржано у Италији и на коме ће представљати Србију. Екипу ученика СТШ ’’Миленко Брзак – Уча’’ из Руме чији пројекат носи назив ’’Аполо 404’’ предводио је наставник Игор Томић, а ученици који су учествовали у овом такмичењу су Славко Поповић, Урош Ерцеговац, Алекса Малбашић. Вукашин Крнић, Јован Павловић, Душан Планинац, Јасмина Шивољицки, Јован Божић, Урош Кнежевић и Милош Младеновић.

На самом почетку присутне је поздравила директорка Весна Илић рекавши да јој је припала велика част да у школи на чијем је челу има пионире из области свемирског инжењерства, и то не само пионире у Србији, него светске пионире. Директорка Илић је додала и то да је ’’Аполо 404’’ само један од пројеката који се реализује у школи, те да захваљући знању и ентузијазму професора, али и ученика, школа незаустављиво иде напред, у корак са европским и светским трендовима.

"Ми смо данас дошли да наградимо на неки начин, односно додатно мотивишемо ученике СТШ ’’Миленко Брзак – Уча’’ и њихове наставнике и проширимо њихова знања из области ракетног моделарства и инжењеринга. С обзиром да је ово нова област, ови ученици су показали да су пионири у ракетном инжењерству и да ће својим примером мотивисати и друге ученике. Ово је огроман успех за Руму и Србију, а они су показали да постоји велико интересовање. Други успех је дугорочнији, односно, питање чиме ће се они касније бавити. Ово је интердисциплинарна ствар са којом су се они упознали и они ће се усмеравати у једном од смерова, а то је вишеструко значајно на националном нивоу", рекао је Душан Радосављевић из Комитета за развој свемирског програма и додао да су ученици СТШ ’’Миленко Брзак – Уча’’ из Руме ’’на прву лопту’’ схватили о чему се ради и због тога ће им бити омогућено да међу првима сазнају и открију све новине у вези са ракетним инжењерством, јер су Србији као друштву и као економији на првом месту потребни инжењери.

Ученици и наставници су готово једносатно передавање пажљиво слушали и још толико провели у разговору, постављајући питања и кроз одговоре сагледавајући могућности сарадње, те размењујући знања дошли до нових идеја.

"Бити свемиски инжењер је много више него бити обичан инжењер, јер је потребна велика ширина у знању и образовању. Ово је нова грана и ови ученици су они прави пионири који треба да наставе ово што смо ми у Комитету за развој свемирског програма започели. Пред њима је светла будућност, јер је свемирски инжењеринг новина која обухвата много области, које су непопуларне у целом свету јер су тешке и непознате. Ми овим нашим предавањима и такмичењима скрећемо пажњу Србији, Европи и свету на вас, јер смо ми прва земља која је након пандемије учествовала и остварила завидне резултате у области свемирског инжењеринга. Ово је увод у праве сателите, који нас у једном моменту образовања и очекују", казао је Радосављевић.

Да је велика част, али и одговорност предводити младе људе жељне знања, истакао је професор Игор Томић и додао:

"С обзиром да је такмичење одржано почетком априла на аеродрому ‘’Велики Радинци’’ представљало прву фазу Светског CanSat/Ракетног шампионата сам долазак на Аеродром и такмичење са својим вршњацима у потпуно другом амбијенту и атмосфери, представљало је неопходан додатак процесу учења и практичне израде ракета, како би ученици били спремнији за наставак такмичења у другој фази, на Континенталном нивоу, у Италији. У тиму је било пет ученика и свако од њих је имао посебан задатак. Током такмичења тимови су морали да испуне две мисије. Прва мисија је била лансирање ракете на воду без CanSat-а, док је друга мисија била лансирање ракете на чврсто гориво, али са CanSat-ом. CanSat-у, након што се одвојио од ракете, морао је да се отвори падобран и током спуштања на земљу морао је да шаље телеметрију ка земаљској станици којом су управљали тимови."

Док ученици узбуђено чекају одлазак у Италију и вредно се припремају са својим професорима, мора се признати да ни посматрачи нису равнодушни, ишчекујући одлазак у свемир.
donor
donor
donor
donor