img

Вести

XII Дани словенске писмености и културе – Осврт на богато културно наслеђе

img

Print

Свечаношћу у Културном центру „Брана Црнчевић“ вечерас је званично отворена 12. по реду манифестација „Дани словенске писмености и културе“, која афирмише савремено стваралаштво словенских народа.

У Великом холу Културног центра за ту прилику припремљен је уметнички програм у коме су учестовали чланови Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“, Група „Врело“ и солиста на хармоници Стефан Бодирожа.

Манифестацији су присуствовали и челни људи румске општине који су сагласни у оцени да ова манифестација на најбољи могући начин сведочи о богатству словенске традиције и културне баштине, чему је значајан допринос дао и наш народ.

Председница Општине Рума Aлександра Ћирић сматра да је чување и неговање традиције историје и  културе важан је задатак свих нас, јер уколико заборавимо нашу прошлост ми губимо сопствени идентитет.

„Зато је важно да кроз овакве манифестације ми подсетимо на све оне велике ствари које су у културном смислу словенски народи подарили свету“, казала је председница Ћирић.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је истакао да су „Дани словенске писмености и културе“  свакако манифестација по којој је Рума препознатљива, те да је добро што се после двогодишње паузе манифестација одвија поново уз присуство публике.

„Дани словенске писмености и културе у Руми се обележавају на јединствен начин, с обзиром на то да код нас манифестација траје седам дана. Широм словенског света манифестација траје један дан, а ми смо се определили  да се не базирамо само на историјској димензији словенске духовности. Определили смо се да словенску духовност посматрамо комплексно кроз све облике уметничког стваралштва кроз које се словенски дух испољава, приређујемо не само књижевне вечери, не само историјска предавања, него и ликовне изложбе, пројекције филмова, музичке програме и по  томе ова манифестација заузима заслужено једно од најзначајнијих места на културном миљеу нашега града“, изјавио је Ковачевић.

Традиционалну беседу на отварању манифестације говорио је архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић нагласивши велику радост због обнове заједничарења са словенском браћом у Северној Македонији, уз констатацију да благодат Божија свагда слабости исцељује и недостатке надопуњује и свршава оно што ми нашим моћима нисмо у стању да решимо.

„Дочекали смо да се сусретнемо и полако враћамо на навикнута сусретања и сабрања заједничка, доживевши културу и писменост у пуноћи захватајући садржајем многих добара смештених у списе, платна, носаче звука и друге медије“, рекао је Лазаревић.

Организатор ове значајне манифестације је Градска библиотека „Атанасије Стојковић“, а директор те установе Дамир Васиљевић Тоскић напомиње да ће овогодишњи „Дани словенске писмености и културе“ бити својеврсно вишевековно путовање кроз богато културно наслеђе.

„Имамо богат садржај, од пројекције филмова до предавања, једном светлосном брзином ћемо да кренемо од Светог Саве, вратићемо се  у 1.175. годину када је  према историјским списима Свети Сава, први српски архиепископ и просветитељ рођен, па ћемо сукцесивним путем доћи до Вука Стефановића Караџића, Николе Тесле, Атанасија Стојковића, чије име носи наша библиотека, заиста ће бити интересантно и позивам све  да присуствују на програмима које смо спремили за овогофишњу манифестацију“, поручио је Васиљевић Тоскић.

Свечаном отварању манифестације је присуствовао и Андреј Буравов, други секретар Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, који није крио одушевљење концептом „Дана словенске писмености и културе“ нагласивши снажне везе руског и српског народа, које су, како је рекао, чврсто утемељене на пријатељству, култури, традицији и духовном наслеђу.

Програм Манифестације
donor
donor
donor
donor