img

Вести

Обележен 9. мај - Дан победе

img

Print

Традиционалним полагањем венаца на спомен обележје жртава Другог светског рата, у Руми је данас обележен 9. мај - Дан победе над фашизмом. Венце су положили председник Скупштине Општине Рума, Стеван Ковачевић, заменица председника Општине Рума, Биљана Поповић Јовановић, представници СУБНОР-а, сродних борачких организација, политичких странака и грађани.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић указао је на чињеницу да је српски народ поносан на своје антифашистичко опредељење, да је оно неговано деценијама без обзира какви су политички ветрови дували око нас, те да жртва коју је наш народ и коју су и наши суграђани овде у Руми поднели, нас на то и обавезују.

"Мислили смо да је фашизам побеђен, видимо да се све чешће и све отвореније повампирује тако да ће наша борба бити стална, а ми као народ смо спремни да ту жртву поднесемо, то је обавеза према нашем наслеђу. Зато ја желим да захвалим и овог пута што сте овде са нама, са удружењима које негују традицију народноослободилачке борбе, јер то је једини начин да на опасност од фашизма и његовог повампирења стално указујемо и да подсећамо на нашу обавезу коју имамо према нашим прецима, нека је вечна слава свим палим жртвама фашизма и нека живи слобода, живела Србија", поручио је Ковачевић.

Други светски рат најкрвавији је и најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства, казао је Томислав Милић, председник СУБНОР-а Рума и нагласио да су као у свим ратовима највеће жртве поднело невино, цивилно становништво. Он је упозорио да нас данашње актуелне светске прилике морају учинити посебно опрезним, јер међународно право практично не постоји, владају само интереси, а пријатељстава међу државама готово да и нема.

"Дан победе над фашизмом није само празник, он је признање и сатисфакција за борбу у којој су грађани Србије дали немерљив допринос. Зато морамо контролисати своју историју, своју садашњост и бити креатори сопствене будућности. То је пут очувања истине, части, прогреса, самобитности и слободоумности", нагласио је Милић.
donor
donor
donor
donor