img

Вести

Циљ аутопут Рума - Шабац до краја септембра 2023

img

Print

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор Kоридора Србије Александар Антић  данас су у Хртковцима  обишли радове на изградњи деонице аутопута Рума -  Шабац. У Хртковцима су се састали и челници све три општине које овај велики пројекат повезује, Рума, Шабац и Лозница.

Током сусрета председница Општине Рума Александра Ћирић је истакла да изградња аутопута Рума - Шабац и брзе саобраћајнице Шабац - Лозница има вишеструки значај како за Општину Рума, тако и за читав Срем, јер ће тај пројекат допринети повезивању Срема са Мачвом, са Западном Србијом, а такође је веома значајно и регионално повезивање са Босном и Херцеговином.

Изградња модерне саобраћајнице кроз територију Општине Рума растеретиће три села наше општине од прекомерног саобраћаја, то су Хртковци, Платичево и Kленак, тако што ће иза Хртковаца бити изграђен надвожњак са петљом, а иза Kленка према Шапцу биће изграђен мост. Овај пројекат омогућиће бољи и квалитетнији саобраћај, а унапређена међусобна повезаност допринеће развоју свих општина у овом делу земље“, изјавила је председница Општине Рума Александра Ћирић.

 Министар Момировић је истакао да је овај пројекат најважнији инфраструктурни пројекат и за Срем и за Мачву и за Западну Србију.

Овај пут ће довести нове фабрике, нове инвестиције, подићи економски стандард у овом делу земље. Циљ нам је да до краја септембра 2024. године завршимо брзу саобраћајницу од Лознице до Шапца, да повежемо најквалитетнијом инфраструктуром Западну Србију са аутопутем, Коридором 10, и тек тада можемо да причамо да наша земља, Запад Србије, Срем и Мачва имају најквалитетнију инфраструктуру какву имају земље у Западној Европи", истакао је Момировић.

Антић је честитао свим радницима Међународни дан рада и истакао да поред ових великих пројеката који мењају Србију, један од кључних приоритета Владе и председника јесте социјално-економски положај запослених, услови рада и квалитет живота, на чему се доста ради, те да је у грађевинарству запослено више 120.000 људи на великом броју пројеката због чега су услови и заштита на раду кључни приоритети.

"Број запослених у грађевинарству се повећао за око пет процената, плата се повећала за 15 процената и то су велики успеси који су кључни квалитет заједничког рада. На овом пројекту радови се одвијају јако добро, ангажовано је око 450 људи са више од 150 јединица механизације. Кључни радови су на мосту где се посвећује нарочита пажња", објаснио је Антић.

Он је прецизирао да су радови реализовани на преко 78 процената, а интензивно се ради на деоници аутопута од Шапца према Руми где се радови изводе у дужини од око 12 километара.

Ради се на осам мостова, рекао је Антић и подсетио да је доста урађено и на деоници брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице, уз очекивање да ће се током маја интензивирати радови.

Радове на аутопуту Рума - Шабац и брзој саобраћајници Шабац - Лозница изводи азербејџанска фирма "Азвирт" од 2019. године.

Укупна дужина деонице је 77 километара, од чега је ауто пут Рума - Шабац, са мостом преко Саве, 22 километра.

Током сусрета министар Момировић, директор Kоридора Србије Антић, челни људи Руме, Шапца и Лознице сложили су се у оцени да је ово један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката тренутно у Србији који ће омогућити значајно унапређење привреде у овом делу наше земље.
donor
donor
donor
donor