img

Вести

Подршка Покрајине пројекту уређења Борковца

img

Print

Покрајински секретаријат за привреду и туризам пружиће логистичку, правну, али и финансијску подршку заједничком пројекту уређења језере Борковац коме су приступиле општине Рума и Ириг.

То је данас званично договорено током посете покрајинског секретара Ненада Иванишевића нашој општини.

Након састанка у Градској кући, покрајински секретар Иванишевић је са председницом Општине Рума Александром Ћирић и председником Општине Ириг Тихомиром Стојаковићем обишао излетише Борковац и само језеро, које је у фокусу заједничког туристичког пројекта суседних општина.

"Уз подршку Покрајине и заједничку сарадњу са суседним Иригом направићемо овде популарну, уређену и веома лепу туристичку дестинацију. Покрајински секретар господин Иванишевић нам је предочио доступне конкурсе који могу унапредити туристичке садржаје и целокупну понуду наше општине и на томе смо му веома захвални. Радујемо се будућој сарадњи, имамо много пројеката у плану. Поред Борковца намеравамо да уредимо Трг - центар Руме како би у предстојеће Културно лето ушли са још лепшим и што бољим садржајем. Сигурна сам да ћемо остварити изузетну сарадњу са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам што ће значајно унапредити туризам у нашој општини", изјавила је председница Ћирић.

Заједнички пројекат Руме и Ирига, попут овог који ће се реализовати на језеру Борковац, је баш оно што треба Срему као региону, како би се на прави начин употпунила и објединила туристичка понуда, оценио је покрајински секретар Иванишевић.

"Ми смо се договорили да Рума заједно са Иригом буде наш партнер у свим промотивним активностима, да већ на следећим данима Војводине који ће се одржати у Требињу, буду заједно са нама, да промовишемо у региону капацитете које имамо овде. Желимо да у наредном периоду направимо једну промоцију Руме као туристичке дестинације у инфо центру Туристичке организације Војводине, а да на Пољопривредном сајму Рума и Ириг буду заједно представљени у једном тематском дану. Хоћемо на сваки могући начин да помогнемо општинама које јесу вредне и активне, а Рума припада тој скупини. Ми смо релативно мали и када говоримо о туристичкој понуди, ја морам да кажем да је Балкан мали, а не Војводина. Када долазе гости из Кине њима је фактички Балкан туристичка дестинација. Наша идеја јесте да што већи број страних туриста доведемо у Војводину. Идеја је да Војводину афирмишемо као јединствену туристичку дестинацију где ћемо успети да продужимо то време боравка, да то не буде само викенд, него да дођемо до тога да се годишњи одмори проводе у Војводини, а баш зато нам треба што више садржаја да бисмо могли да понудимо људима да остану што више дана", истакао је Иванишевић.

Општина Ириг у чијој је надлежности већина језера, већ је започела са мапирањем земљишта и провером легалности изграђених објеката, напоменуо је први човек иришке локалне самоуправе Тихомир Стојаковић.

"Делом земљишта газдују и Војводина шуме, па тако у целу причу око уређења језера укључујемо и њих. Проблем са илегалним објектима није од јуче, стар је сигурно десетак година и зато му приступамо темељно. Желимо да оживимо још једну туристичку дестинацију у нашој општини да заједно са Румом направимо атрактивну локацију која ће привући не само домаће, већ и стране туристе. Радује нас подршка Покрајине, ту су да стану иза пројекта правно, финансијски и на сваки други начин да нам помогну да реализујемо један пројекат значајан за будућност наше туристичке понуде", сматра Стојаковић.

Подсетимо, пројекат уређења Борковца реализоваће се у три фазе.
donor
donor
donor
donor