img

Вести

XXI Скупштина -Усвојена Одлука о финансијској помоћи за све труднице

img

Print

Одборници Скупштине Општине Рума усвојили су данас две одлуке везане за локалну популациону политику.

У циљу побољшања наталитета на територији наше општине локална самоуправа је одлучила да уведе две нове мере које ће значити будућим родитељима и то: Одлуку о пружању финансијске подршке породици за прворођено дете и Одлуку о праву на финансијску помоћ трудницама и незапосленим породиљама.

"Пошто имамо већ бесплатне вртиће, бесплатне уџбенике, па хајде да побољшамо мере наталитета како би ти вртићи заиста дуги низ година имали пун капацитет", поручила је председница Општине Рума Александра Ћирић и додала да јој је веома драго што је ова одлука донета једногласно на данашњој седници СО Рума.

"То је пилот пројекат и мислим да смо ми једина општина у Србији која је донела ову веома значајну меру популационе политике. Донели смо одлуку да све труднице без обзира на њихов радни однос, да ли су незапослене или запосленe, имају право од Општине на једнократну новчану помоћ у износу од 20.000 динара. Услов је само да имају пребивалиште на територији Општине Рума и да је трудноћа 17 недеља па навише, тако су лекари саветовали, ми смо све радили у консултацији са стручним људима из те области", појаснила је председница Ћирић.

"Што се тиче новчане помоћи за прворођено дете, олакшали смо неке услове. Раније је било да све жене, односно породиље морају имати пребивалиште на територији Општине Рума три месеца. Сада смо то смањили, спустили ту границу, довољно је да имају само један месец пребивалиште да би добили једнократну новчану помоћ у износу од 30.000 динара. Такође, незапослене породиље годину дана добијају новчану помоћ од по 15. 000 динара месечно, али ће се сада у случају близанаца исплаћивати по 20.000 динара", казала је председница Ћирић.

Све деца рођена 1. јануара ће као и ове године добити новчану помоћ локалне самоуправе за прворођено дете у новој години.

Општина Рума је покренула и поступак јавно-приватног партнерства са елементима концесије за обављање делатности јавног превоза путника на територији општине Рума. Важећи уговор о приватном партнерству из области јавног превоза је на снази до октобра ове године, но сама процедура је изузетно сложена, изискује и неколико скупштинских заседања, сагласност на елаборат посебне Комисије Владе РС, стога је намера локалне самоуправе да на време покрене поступак, рекао је начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

"Направићемо један пројектни задатак са циљем да унапредимо јавни превоз на територији наше општине. Наш захтев ће бити да се у граду измести транзитни саобраћај што ће бити практично могуће након завршетка и пуштања у рад нове аутобуске станице половином ове године. Захтеваћемо увођење додатних градских линија и обухват и делова града који моментално нису покривени градским превозом. Такође, тражићемо и да аутобуси буду на метан или на електрични погон. Трудићемо се да тај елаборат буде урађен тако да буде у интересу ефикасног јавног превоза, у интересу грађана, али да буде и еколошки прихватљив", рекао је начелник Општинске управе Душан Љубишић.

Скупштина је усвојила и више планских одлука, као и финансијске извештаје градских установа културе за 2021. годину.
donor
donor
donor
donor