img

Вести

Почео 25. Арт Трема фест - Две представе данас од 18:30 и 21 час

img

Print

Изложбом Позоришног музеја Војводине "Трифковић у фокусу савремене публике - Избирачица" и представом "Kо је убио Џенис Џоплин“ Српског народног позоришта из Новог Сада синоћ је у Руми започео традиционални петодневни позивни позоришни фестивал Арт Трема фест, који афирмише рад студената уметничких академија.

Фестивал Градског позоришта Рума се одржава под покровитељством Општине Рума, Покрајинског секретаријата за културу, информисање и сарадњу са верским заједницама и Министарства културе и информисања.

Идеја организатора и селектора Арт Трема феста јесте да овогодишњи фестивал буде у духу неговања грађанских вредности, а да се избором представа поставе питања која вреднују однос према судбинама уметника, те утицаја који је имала појава рокенрола и субкултуре, сматрајући да без субкултуре нема основа за квалитетну културу.

И овогодишњи репертоар је испуњен квалитетним драмским садржајима најзначајнијих позоришних установа и трупа из Србије, али и земаља региона, а цене улазница су више него популарне.

Осим Српског народног позоришта, свој уметнички рад ће представити и Шабачко позориште, Универзитет Еуропа Прима из Северне Македоније, као ЦИРK Позор из Хрватске, СПАМ студио из Бугарске, Факултет драмских уметности из Београда.

Програм фестивала

Одлуку о најбољим извођачима донеће стручни жири у саставу Тања Бошковић, Зијах Соколовић и Зоран Предин.

Председник Градског позоришта Бранко Јовичић, уручио је синоћ на отварању фестивала плакете и захвалнице дугогодишњим пријатељима Треме, а можда и највећи аплауз публике је добио стални члан жирија мр Мирослав Радоњић. Јовичић се захвалио и верној публици која деценијама уназад пуни позоришне сале за време овог јединственог фестивала, на који су сви у Руми поносни.

За сјајног глумца и члана жирија Зијаха Соколовића сама чињеница да се један позоришни фестивал одржава по 25. пут најбоље сведочи о квалитету Арт Трема феста и ентузијазму људи који га организују.

"Самим постојањем фестивал има огроман утицај на људе, можда они тога нису ни свесни у овом хаосу разноразних утицаја који се врше на њих. Желим да мирно, сталожено, концентрисано уживамо у позоришту, да уживамо у уметности која може да промени неку нијансу нашег доживљаја стварности у којој се налазимо", казао је Соколовић.

По први пут у жирију је и познати словеначки рок музичар Зоран Предин. До сада је већ био члан жирија на филмским и музичким фестивалима, но, по први пут је укључен у један позоришни.

"Ја сам радио доста музике за позориште, глумио у пар представа тако да имам нешто основе, но, глуму ће оцењивати моје колеге, ја ћу неке друге ствари вредновати. Пуно сам информација добио од организатора Золтана Фридмана повезали смо се врло једноставно, брзо договорили. Задовољан сам што ћу неколико дана провести овде, чак сам дошао и дан раније", напоменуо је Предин.

Целокупан овогодишњи репертоар играће се у Културном центру "Брана Црнчевић", а цео програм је на нивоу једног значајног јубилеја, као што је 25 година одржавања фестивала сматра директорица румског КЦ-а Катарина Филиповић.

"Ви знате да су Градско позориште Рума и ова установа на истој адреси. Године иза нас нису биле лаке, култура је увек на ивици егзистенције, Градско позориште је било често пута незадовољно, често није било довољно средстава, али кад кажете 25 година и видите да је нешто 25 година опстало, значи да упркос свему ипак је било довољно и средстава, енергије и ентузијазма", истакла је Катарина Филиповић.

Посетиоци Арт Трема феста имали синоћ прилику и да се боље упознају са историјом театра на овим просторима кроз одличну изложбу Позоришног музеја Војводине у сарадњи са Завичајним музејом Рума под називом „Трифковић у фокусу савремене публике – Избирачица“. О нашем комедиографу Кости Трифковићу, чија се дела играју више од једног века говорили су ауторка изложбе Иване Kочи и директорица Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић.

Вечерас ће се у КЦ-у играти две представе:

18:30h - "Мој сапутник страх", по мотивима дела Виктора Франкла, у режији Иванa Томашевићa и изведби Шабачког позоришта и Удружења Сцена Маска Шабац;

21:00h - "Пошто гвожђе?", Бертолда Брехта, у режији Растислава Ћопића и изведби ФДУ БЕОГРАД / KЦ Град Београд.
donor
donor
donor
donor