img

Вести

Нови Еразмус+ пројекат ССШ "Стеван Петровић Бриле“

img

Print

Поводом почетка новог пројекта у оквиру програма Еразмус+ под називом "Let's improve the profession“ у ССШ "Стеван Петровић Бриле“ јуче је одржана конференција на којој су о пројекту говорили директор школе Душан Стојанац и координаторка, наставница стручних предмета Николина Јеротић.

Конференцији су присуствовали представници школе домаћина и других румских средњих школа, као и представници локалне самоуправе, Стеван Ковачевић, председник СО Рума и Бобана Малетић, шефица Одељења за друштвене делатности.

Координаторка Николина Јеротић је истакла да је ово један од три пројекта у оквиру програма Еразмус+ који се реализују у њиховој школи.

"У оквиру пројекта  осам наших ученика ће обављати стручну праксу у Немачкој, а три наставника иду на праћење посла својих колега /job shadowing/. Један  Erasmus+ пројекат, где су наставници ишли у Португал, је завршен. Радимо доста на пројектима и доста наших ученика ће имати прилику да посети стране земље, а такође и наставници. Сарађујемо са организацијом "Виталис“ из Шкојдица, града близу Лајпцига, који су обучени за реализацију Еразмус+ пројеката. Они ће организовати стручну праксу у две компаније, једна компанија ће бити намењена пољопривредним техничарима, а друга ученицима смера ветеринарски техничар", каже Николина Јеротић.

Директор Душан Стојанац каже да сем ових Еразмус+ пројеката, у школи су реализовани и пројекти прекограничне сарадње са Мађарском и Хрватском. Са Хрватском је реализован пројект "Хорис“ на који су у школи веома поносни.

"Увек морам да истакнем наше изузетне ученике, јер је њих више од 10 одсто укључено у ове пројекте. Сви они се одвијају на енглеском језику тако да и то указује колико су наша деца квалитетна и колико заслужују да учествују у оваквим пројектима, током којих ће сигурно стећи нова знања и искуства", рекао  је директор Стојанац.

Конференцији и представљању пројекта у школи је присуствовао и Стеван Ковачевић, председник СО Рума који је нагласио да за развој локалне самоуправе није битан само развој привредних активности, него и да образовни систем прати потребе привреде и ствара стручни кадар који може да опслужи потребе једне привреде на локалном нивоу.

"Нама је веома битно да наше образовне установе прате савремене токове у професији. Није важно само  да обезбедимо простор, техничке и стручне услове за рад наших основних и средњих школа. Веома је важно да негујемо мобилност и иновативност у образовању, а један од начина је укључивање наших школа у овај и сличне пројекте. Наше школе показују велику мобилност у том смислу и ми се трудимо да те њихове планове испратимо", истакао је Ковачевић.




donor
donor
donor
donor