img

Вести

Епископ Василије уручио орден Светог Максима Општини Рума

img

Print

Његово Преосвештвенство Епископ сремски Господин Василије служио је данас свету архијерејску литургију у комплетно обновљеној цркви Силаска Светог Духа на апостоле у Руми. Том приликом освештан је храм и рестаурирани иконостас, рад чувеног српског сликара и иконописца Уроша Предића.

У сарадњи са архијерејским намесништвом румским Владика Василије уручио је и признања Српске православне цркве заслужним институцијама и појединцима.

Орденом Светог Максима Општини Рума је одато признање за, како стоји у образложењу, сву делатну љубав према Светој Мајци Цркви и за сву несебичну помоћ коју је пружала последњих година, било да је реч о обновама или помоћи при изградњи нових храмова.

Епископ Василије је признање уручио председнику Скупштине Општине Рума Стевану Ковачевићу, нагласивши да је захваљујућима свим ктиторима обновљена Грчка" црква поново драгуљ који својом лепотом украшава цео град.

„На нама, којима је указано поверење да управљамо и водимо рачуна о развоју Општине Рума, је одговорност да Руму развијамо у привредном, урбанистичком, инфраструктурном смислу. Међутим, сваки тај развој је обесмишљен и апсурдан уколико не посвећујемо довољну пажњу духовности, уколико не водимо активан дијалог са традицијом, са нашом историјом“, рекао је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

„Свесни смо тога да окупљајући се у храмовима наши суграђани скупљају нову снагу, нову енергију за духовну обнову, али и за даљи допринос развоју наше општине. Надам се да ћемо и даље учествовати у обнови и изградњи нових храмова и на тај начин стварати здраве темеље за развој наше општине“, поручио је Ковачевић.

Орден Светог Максима уручен је и добротвору цркве Момчилу Дерети, а орденом Мајке Ангелине награђена је неколицина мајки са више деце, како је рекао Еписком Василије, за сав труд и љубав које су пружиле својој деци, али и српском роду.  
donor
donor
donor
donor