img

Вести

Подела легитимација корисницима борачко - инвалидске заштите

img

Print

Пригодном свечаношћу у Градској кући данас је започела подела легитимација корисницима борачко - инвалидске заштите у нашој општини.

Издавање легитимација је начин да још једном свим корисницима борачко - инвалидске заштите одамо велико признање, што су својим животима, као и животима својих најближих бранили нашу земљу у тешким ратним временима која су иза нас, поручили су из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, под чијим покровитељством се легитимације издају.

У румској општини право на легитимацију има 387 корисника борачко -инвалидске заштите, а симболично првих десет легитимација председница Општине Рума Александра Ћирић уручила је учесницима оружаних акција од 1991. године, закључно са бомбардовањем 1999. године, ратним војним инвалидима и члановима породица палих бораца.

"Као одговорна локална самоуправа испоштовали смо препоруке ресорног Министарства и одмах кренули у реализацију поменутог програма и плана. Са овом легитимацијом корисници борачко-инвалидске заштите званично добијају друштвени статус који заслужују, који им припада. Они ће том легитимацијом моћи да остварују одређене бенефите који им припадају и које је држава дужна да им омогући. Данас смо уручили првих десет легитимација, а планирано је према препорукама ресорног Министарства да се до априла месеца поделе и преостале легитимације", изјавила је председница Ћирић.

Председник Удружења ратних војних инвалида Општине Рума Милија Вересија се захвалио на гесту солидарности држави и румској локалној самоуправи нагласивши да је ово заправо прави почетак примене Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

"Легитимација је да тако кажем и својеврсна потврда да смо ми били ту за нашу отаџбину када је требало, уједно и основ за остваривање евентуалних бенефита. Морам да кажем да су права пре свега симболична, но, за нас борце, ратне војне инвалиде и породице палих бораца оне су доказ да друштво цени жртву која је поднета за слободу наше земље", казао је Вересија.

Право на легитимацију у румској општини има:

69 лица - статус борца;

151 лице - лична инвалиднина;

10 лица - цивилни инвалиди рата;

157 лица - породична инвалиднина.

Легитимације ће се уручивати по позиву у Одељењу за друштвене делатности (Главна 107, Рума).
donor
donor
donor
donor